Πιθανό να σας φανεί περίεργο, αλλά οι διακοσμητές δεν ακολουθούν «ιερούς» κανόνες κάποιας μυστικής βίβλου. Δεν υπάρχουν αυστηροί και απαράβατοι κανόνες που διέπουν την δουλειά των διακοσμητών. Οι διακοσμητές είναι δημιουργικοί από την φύση τους και τους αρέσει να χρησιμοποιούν την φαντασία τους, να ονειρεύονται και να εξερευνούν, ακολουθώντας την διαίσθησή τους. 

Έτσι λοιπόν, υπάρχουν κάποιες γενικές αρχές από τις οποίες ένας διακοσμητής καθοδηγείται προκειμένου να διασφαλίσει κάθε φορά ένα καλό αποτέλεσμα. Αρχές οι οποίες είναι δοκιμασμένες και έχουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται για κόλπα ή δεξιότητες που αποκτάει κανείς έπειτα από χρόνια εμπειρίας αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να εφαρμόσει τις αρχές αυτές από την πρώτη κιόλας μέρα της ενασχόλησής του με την διακόσμιση.

Σκεφτείτε τις αρχές αυτές ως θεμέλιο για την δημιουργία της δικής σας ξεχωριστής, δημιουργικής και ριζοσπαστικής διακοσμητικής διαίσθησης.  


01. Κρεβάτι Sofa. Υφασμάτινο κρεβάτι με 100% βαμβακερό αποσπώμενο ύφασμα και κλίση στη πλάτη  Δείτε λεπτομέρειες εδώ  02. Ύφασμα Fish 602. Υπέροχο ύφασμα με μοτίβο ψαριών

1. Διαλέξτε το χρώμα των τοίχων τελευταίο. Ορισμένοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να διαλέξουν το χρώμα των τοίχων του σπιτιού τους πριν ακόμα μετακομίσουν σε αυτό. Από την μία αυτό είναι λογικό μιας και δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από το να μετακομίζει κανείς σε ένα φρεσκοβαμμένο σπίτι. Φυσικά μπορεί κανείς να ακολουθήσει αυτή τη λογική αλλά ίσως να μην είναι και η ιδανικότερη λύση μιας και υπάρχουν χιλιάδες χρώματα σε διάφορους τόνους και αποχρώσεις. Κάθε ένα χρώμα δείχνει διαφορετικό από σπίτι σε σπίτι, διότι οι πηγές φωτός διαφέρουν πράγμα που σημαίνει πως ένα χρώμα το οποίοδείχνει ωραίο στους τοίχους του σπιτιού που ζείτε τώρα, μπορεί να μην ταιριάζει καθόλου στο νέο σας σπίτι.

Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα χρώμα το οποίο θα αναδείξει την ταπετσαρία των επίπλων, τους πίνακες ζωγραφικής με τους οποίους έχετε διακοσμήσει το χώρο, το χαλί κλπ. Το καλύτερο είναι να επιλέξετε το χρώμα των τοίχων αφού έχετε τοποθετήσει όλα σας τα πράγματα μέσα στο χώρο.


01. Πολυθρόνα King. Μπερζέρα σε μοντέρνο σχεδιασμό που κλέβει τις εντυπώσεις Δείτε λεπτομέρειες εδώ 02. Ύφασμα Victoria 08. Σχέδιο με πολύχρωμους ρόμβους 03. Καναπές Γαλήνη Σχέδιο με ιδιαίτερες λεπτομέρειες στο μπράτσο και στις ραφές των μαξιλαριών που το καθιστούν μοναδικό κόσμημα! Δείτε λεπτομέρειες εδώ 04. Βιβλιοθήκη  New York Μοντέρνα, πρακτική βιβλιοθήκη σαλονιού σε ιδανικό σχεδιασμό για τους λάτρεις των βιβλίων! Δείτε λεπτομέρειες εδώ  05. Τραπεζάκι Flower Πρωτοποριακό design που συνδυάζει τέλεια τζάμι και ξύλο καρυδιάς.

2. Δημιουργήστε την αίσθηση ότι ο χώρος «αναπνέει». Πείτε όχι σε ένα υπερφορτωμένο δωμάτιο. Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι αισθανόμαστε πιο άνετα στο χώρο μας όταν μπορούμε και κινούμαστε μέσα σε αυτόν με ευκολία. Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα και οικονομικά χωρίς να είναι απαραίτητο να ξοδέψουμε μια περιουσία προκειμένου να γεμίσουμε το χώρο μας με έπιπλα.

Αντιθέτως είναι καλύτερο να επενδύσουμε σε λιγότερα αλλά καλύτερης ποιότητας έπιπλα προκεμένου ο χώρος μας να δείχνει ωραιότερος σε σχέση με ένα δωμάτιο γεμάτο με ένα σωρό έπιπλα. Για παράδειγμα οι πολυθρόνες με ψηλή πλάτη που παρουσιάζονται εδώ ξεχωρίζουν για την αισθητική τους και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους.


01. Καναπές status. σε μοντέρνα γραμμή με ανατομική πλάτη και άνετο κάθισμα Δείτε λεπτομέρειες εδώ 02. Τραπεζάκι Smile. Τραπεζάκι σαλονιού σε minimal γραμμή που συνδυάζει όμορφα ξύλο, τζάμι και inox Δείτε λεπτομέρειες εδώ 03. Πίνακας κοπέλα παραλία  Διάσταση: 90Χ120cm  04. Φωτιστικό οροφής Κόμπος Μοντέρνος σχεδιασμός με μεταλλικά στοιχεία που συνθέτουν ένα φωτιστικό με 5 λάμπες για εστίαση σε συγκεκριμένα σημεία και απόλυτη διάχυση του φωτός ​

3. Κρεμάστε τους πίνακές σας στο σωστό ύψος. Στις γκαλερί και στα μουσεία, τα έργα τέχνης τοποθετούνται στον τοίχο έτσι ώστε το κέντρο κάθε κομματιού να βρίσκεται 145 με 150 εκατοστά από το πάτωμα. (Το ύψος που αντιπροσωπεύει το μέσο ύψος για το ανθρώπινο μάτι είναι 145 εκατοστά). Αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας όταν διακοσμούμε τον χώρο μας. Για παράδειγμα, σε ένα δωμάτιο ψηλοτάβανο, υπάρχει η τάση οι πίνακες να τοποθετούνται ψηλότερα. Όμως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το ύψος που θα τοποθετήσουμε τους πίνακές μας θα πρέπει να σχετίζεται με την ανθρώπινη κλίμακα και όχι με την κλίμακα της κατασκευής του δωματίου.

Ένας τρόπος για να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα είναι να φωτογραφήσετε τον χώρο σας και με την βοήθεια του photoshop ή μιας αντίστοιχης εφαρμογής να σχεδιάσετε πάνω στην εικόνα. Είναι αξιοσημείωτο πόσα μια φωτογραφία μπορεί να αποκαλύψει και με πόση ευκολία θα αντιληφθείτε εάν ταιριάζει ένα μεγάλο ή ένα μικρότερο κάδρο ή εάν ένα ψηλό φυτό θα ήταν η ιδανικότερη επιλογή προκειμένου να διακοσμήσετε ένα κενό σημείο στο χώρο.


01. Σαλόνι Glory. Ιδιαίτερο σχέδιο καναπέ με ελαφριά κλιση στα μπράτσα και χειροποίητο φιλέτο Δείτε λεπτομέρειες εδώ 02. Τραπεζάκι Gold. Τραπεζάκι σαλονιού σε απλή γραμμή με όμορφες στρογγυλές γωνίες που το κάνουν μοναδικό!  Δείτε λεπτομέρειες εδώ 03. Διακοσμητικό Σκάκι Χειροποίητο σκάκι  Δείτε λεπτομέρειες εδώ 04. XL Πίνακας ελέφαντας σε διάσταση  90Χ120cm.  

4. Μάθετε πώς να τοποθετήσετε τα έπιπλα σε σχέση με τα χαλί. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τακτοποιήσετε τα έπιπλα σε σχέση με το χαλί σας.

Εντός της επιφάνειας του χαλιού: Στην περίπτωση αυτή το χαλί θα πρέπει να είναιαρκετά μεγάλο για να τοποθετήσετε όλα τα πόδια των επίπλων πάνω του δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση πολυτέλειας στο χώρο. Έτσι λοιπόν, όσο μεγαλύτερο είναι το χαλί, τόσο καλύτερο. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να αφήσετε περίπου 35 με 45 εκατοστά από την επιφάνεια του δαπέδου ακάλυπτη ,γύρω από στις τέσσερις πλευρές του χαλιού.

Εκτός της επιφάνειας του χαλιού: Εάν το δωμάτιο είναι μικρό, η τοποθέτηση των επίπλων με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε όλα τα πόδια να βρίσκονται εκτός της επιφάνειας του χαλιού είναι μια εξαιρετική και οικονομική επιλογή. Δεν χρειάζεται να επιλέξετε ένα πολύ μικρό χαλί ή ένα χαλί που να μην ταιριάζει με το χώρο για να πετύχετε το παραπάνω. Εδώ θα πρέπει να προσέξετε η τοποθέτηση των επίπλων να γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να φαίνεται πως το χαλί θα αγγίξει τα μπροστινά πόδια των επίπλων. Η προσέγγιση αυτή είναι η καταλληλότερη όταν θέλετε να δημιουργήσετε ένα μοτίβο καλύπτοντας μέρος της επιφάνειας του χαλιού με μικρότερα χαλιά διαφορετικής υφής.


01. Διθέσιος Καναπές Amore . Διθέσιος καναπές με μοναδικό σχέδιο στο μπράτσο και την πλάτη που μαγνητίζει τα βλέμματα! 02. Τραπεζάκι Lov. Τραπεζάκι σαλονιού σε ημιμασίφ κατασκευή και μοντέρνο πολυγωνικό σχέδιο!  Δείτε λεπτομέρειες εδώ  03. Βιβλιοθήκη  New York Μοντέρνα, πρακτική βιβλιοθήκη σαλονιού σε ιδανικό σχεδιασμό για τους λάτρεις των βιβλίων! Δείτε λεπτομέρειες εδώ  

Εντός και εκτός της επιφάνειας του χαλιού:  Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι τα μπροστινά πόδια από όλα τα έπιπλα είναι επάνω στο χαλί έτσι ώστε οπτικά να δημιουργηθεί ένας ξεκάθαραορισμένος χώρος, προσδίδοντας παράλληλα την αίσθηση ότι ο χώρος αυτός είναι μεγαλύτερος.

 


01. Κονσόλα Valeria. Έπιπλο εισόδου σε πρωτότυπο σχέδιο απο μασίφ οξιά Δείτε λεπτομέρειες εδώ 

5. Επιλέξτε προσεχτικά τα διακοσμητικά αντικείμενα της συλλογής σας. Μην τοποθετείτε στο χώρο σας ένα αντικείμενο που δεν ταιριάζει. Δεν έχει σημασία εάν σας το χάρισε η προγιαγιά σας και έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για εσάς. Εάν δεν ταιριάζει στο χώρο σας, μην το χρησιμοποιήσετε. Μπορείται να το φυλάξετε ή να του βρείτε νέο σπίτι.

Στην συγκεκριμένη φωτογραφία το ενοποιητικό στοιχείο στο χώρο είναι η χρήση του μαύρου χρώματος στα χρηστικά αντικείμενα. Η ισορροπία είναι σχεδόν τέλεια. Θυμίζει κάτι που η Κοκό Σανέλ είχε πει σχετικά με τα αξεσουάρ: "Πριν φύγετε από το σπίτι, κοιταχτείτε στον καθρέφτη και αφαιρέστε κάποιο από τα αξεσουάρ που έχετε φορέσει". Στην διακόσμηση επίσης πρέπει να ξέρετε που να σταματάτε.


01. Τραπεζαρία Palermo Προσφοράς.Τραπεζαρία μεε inox λεπτομέρειες στα χρώματα της επιλογής σας.  Δείτε λεπτομέρειες εδώ 02. Καρέκλα τραπεζαρίας Palermo. Καρέκλα τραπεζαρίας με πρωτότυπο σχεδιασμό που θα δώσει ένα ξεχωριστό στυλ στο χώρο σας. Δείτε λεπτομέρειες εδώ 03. Καναπές status. σε μοντέρνα γραμμή με ανατομική πλάτη και άνετο κάθισμα Δείτε λεπτομέρειες εδώ  04. Βάζο Handmade πράσινο.   05. Γυάλινο Βάζο Love.   06. Φωτιστικό Οροφής Κύβος Μαύρος 

6. "Παίξτε" με τον φωτισμό. Σε αυτότο καθιστικό κουζίνας, ο τοίχος κάτω από αρμοκάλυπτρο είναιφωτισμένος, ο πινακας ζωγραφικής έχει τονιστεί και τα ντουλάπια είναι επίσης φωτισμένα. Ένα κεντρικό φωτιστικό δεν θα είχε ακριβώςτο ίδιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Οι επαγγελματίες διακοσμητές συνήθως τοποθετούν στρώματα φωτισμού προκειμένου δημιουργήσουν ένα ενδιαφέρον αισθητικά αποτέλεσμα και να προσελκύσουν το μάτι. Σε ένα δωμάτιο όπου τα πάντα είναι φωτισμένα ομοιόμορφα, τίποτα δεν ξεχωρίζει. Επομένως, διαλέξτε ένα κομβικό σημείο και ίσως ένα δευτερεύον κομβικό σημείο και τονίστε μόνο αυτά. Ενισχύστε τον φυσικό φωτισμό σε όλο το χώρο και προσθέστε χαμηλότερο φωτισμό, όπως για παράδειγμα μερικές επιτραπέζιες λάμπες.


01. Πολυθρόνα Magic Πολυθρόνα με ψηλή ανατομική πλάτη και όμορφο design με ρεκόρ προτιμήσεων!.  Δείτε λεπτομέρειες εδώ 02. Τραπεζάκι Lov. Τραπεζάκι σαλονιού σε ημιμασίφ κατασκευή και μοντέρνο πολυγωνικό σχέδιο!  Δείτε λεπτομέρειες εδώ 03. Βιβλιοθήκη  New York Μοντέρνα, πρακτική βιβλιοθήκη σαλονιού σε ιδανικό σχεδιασμό για τους λάτρεις των βιβλίων! Δείτε λεπτομέρειες εδώ  

7. Τολμήστε!Το στυλ και η προσωπικότητα είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν έναν χώρο όμορφο. Προσθέστε την δική σας προσωπική πινελια στον χώρο σας και απολαύστε το αποτέλεσμα. Όσο περισσότερο προσπαθείτε, τόσο περισσότερο θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστετι ταιριάζει και τι δεν ταιριάζει στον χώρο σας.

Ενσωματώστε ασυνήθιστα στοιχεία για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα τα υποπόδια με πρωτότυπο σχεδιασμό, οι μεγάλες βιβλιοθήκες-ράφια και οι υπερμεγέθη πολυέλαιοι είναι ορισμένα από τα απροσδόκητα διακοσμητικά στοιχεία που περιμένει να δει κανείς σε ένα σαλόνι, όμως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Αποφύγετε την χρήση των συνηθισμένων αντικειμένων στο χώρο σας και να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα πραγματικά θα είναι εντυπωσιακό. 

             
01. Γωνιακός καναπές Status. Επωφεληθείτε οικονομικά και ποιοτικά με τον γωνιακό καναπέ status Δείτε λεπτομέρειες εδώ 02. Τραπεζάκι σαλονιού με βοηθητικά. εξυπηρετεί τέλεια την καθημερινότητα σας! Δείτε λεπτομέρειες εδώ 03. Ύφασμα Fish 601. Υπέροχο ύφασμα με μοτίβο ψαριών

8. Αγνοήστε όλους τους κανόνες στο όνομα της δημιουργικότητας. Οι κανόνες είναι η αφετηρία μας προκειμένου να ασχοληθούμε με την επίπλωση και τη διακόσμηση του σπιτού μας, ακόμη και αν κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα συγκεκριμένο χώρο.

Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στο προσωπικό σας γούστο και πάνω από όλα εξυπηρετεί την δική σας άνεση. Οι χώροι που έχουν έναν επιτηδευμένο τρόπο διακόσμησης δεν υπηρετούν πάντα στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής. Μια συλλογή μαξιλαριών και μια σύνθεση από αντικείμενα τέχνης που είναι φαινομενικά τυχαία όπως φαίνεται στη φωτογραφία, δίνουν την αίσθηση μιας λιτής διακόσμησης που αν μη τι άλλο δεν της λείπει το στυλ.