Συνήθως ακούμε για γκουρού του πνεύματος, όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει και μια γκουρού της τάξης, η οποία έχει γίνει παγκοσμίως διάσημη και βγάζει εκατομμύρια μεταδίδοντας τις γνώσεις της. Ποια είναι η Γιαπωνέζα Μαρί Κόντο και γιατί μιλάνε όλοι γι’ αυτήν;
Η Μαρί Κόντο (Marie Kondo) κατάφερε να γίνει διάσημη, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, διδάσκοντας την τάξη μέσω μιας συγκεκριμένης μεθόδου που ανέπτυξε (KonMari Method), η οποία βασίζεται στις ιαπωνικές αξίες και στόχος της είναι ζούμε με πράγματα που μας προκαλούν θετικά συναισθήματα.
Η ίδια ξεκίνησε σαν «tidying coach», προπονητής καθαρίσματος σε απλά ελληνικά, βοηθώντας ανθρώπους να συμμαζέψουν το σπίτι τους. Οταν οι πελάτες της πολλαπλασιάστηκαν τόσο, που έφτασε να έχει λίστα αναμονής για μήνες, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο και να παρουσιάσει τη μέθοδό της.
Το βιβλίο της «The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing» (η Μαγεία της Τακτοποίησης που αλλάζει τη ζωή) πούλησε πάνω από επτά εκατ. αντίτυπα, ενώ τον Ιανουάριο που μας πέρασε, έγινε εκπομπή στο Netflix με το όνομα «Tidying Up with Marie Kondo». Αλλά δε σταματάει εκεί!
Το Instagram της έχει πάνω από 3 εκατομμύρια followers, πέρυσι ήταν στη λίστα του Forbes με τις πιο πλούσιες γυναίκες, ενώ το περιοδικό TIME την τοποθετεί ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.
Τα 7 βήματα της τεχνικής KonMari για να απαλλαγεί κάποιος από την ακαταστασία της ζωής του:
1. Τακτοποιήστε τα πάντα σε μία φορά. Αν τακτοποιείτε λίγο λίγο δε θα δείτε αποτέλεσμα γιατί μετά από λίγο θα ξαναδημιουργηθεί ακαταστασία.
2. Ορίστε στόχους. Πριν αρχίσετε να πετάτε πράγματα που σας επιβαρύνουν, ορίστε τι θα πει ιδανικός τρόπος ζωής για εσάς. Αλλά πολύ συγκεκριμένα.
3. Προσδιορίστε γιατί θέλετε να ζήσετε με τον τρόπο που έχετε βάλει ως στόχο. Ρωτήστε τον εαυτό σας «γιατί». Οταν βρείτε την απάντηση στο γιατί τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
4. Εξετάστε αν κάθε αντικείμενο στο σπίτι σας, σας δίνει χαρά. Σας δίνει χαρά αυτό το αντικείμενο ή όχι; Αν ναι το κρατάτε, αν όχι το διώχνετε από το σπίτι.
5. Τακτοποιήστε ανά κατηγορία, όχι ανά δωμάτιο. H μέθοδος Kon Mari είναι απλή και χειρουργική: Δεν εστιάζει στον χώρο αλλά στο είδος που χρειάζεται συμμάζεμα και ενδεχομένως πέταμα.
6. Τακτοποιήστε με τη σωστή σειρά. Η Κόντο επιμένει ότι η σωστή σειρά για να αρχίσει κανείς την τακτοποίηση είναι η εξής: Ρούχα, βιβλία, χαρτιά και μετά όλα τα υπόλοιπα.
7. Μην αρχίσετε να βάζετε σε σειρά τα πράγματα σας, αν πρώτα δεν έχετε πετάξει όσα δεν σας προκαλούν χαρά.
Πριν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα να θυμάστε:
- Πετάξτε ότι δεν σας φέρνει χαρά
Βασικό στοιχείο στη φιλοσοφία της Μαρί Κόντο είναι ότι δεν πρέπει να κρατάμε οτιδήποτε δεν μας δίνει πλέον χαρά. Αντίθετα πρέπει καθετί να μας κάνει πολύ ευτυχείς. Αν λοιπόν το τραπέζι του σαλονιού σας, δεν σας ικανοποιεί πια μήπως ήρθε η ώρα να το αλλάξετε;
- Κάποια αντικείμενα έχουν συναισθηματική αξία
Πολλοί ειδικοί στην οργάνωση θα πουν πως δεν πρέπει να συνδεόμαστε με αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι μας. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Σύμφωνα με τη μέθοδο της Μαρί Κοντό, πρέπει να συμφιλιωθούμε με το γεγονός πως ορισμένα αντικείμενα τα έχουμε για συναισθηματικούς λόγους και δεν πειράζει να τα κρατήσουμε αν μας προσφέρουν χαρά.
- Δεχτείτε την αλλαγή
Η αλλαγή για πολλούς είναι τρομακτική και δύσκολη, αλλά καλό είναι να υιοθετήσετε μια θετική στάση. Αν λοιπόν η ιδέα ενός αυστηρά οργανωμένου χώρου σας αγχώνει απλώς αφεθείτε σε αυτή την αλλαγή και -σύμφωνα πάντα με τη γκουρού της οργάνωσης - θα γίνετε πολύ πιο ευτυχισμένοι.
- Η ακαταστασία μπορεί να βλάψει τις σχέσεις μας
Είναι προφανές πως μιλάμε για αντικείμενα, αλλά όταν φτάσουν να είναι παντού πεταμένα μέσα στο σπίτι, μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις μας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μας.
Οργανώστε το σπίτι και τη ζωή σας με αντικείμενα που σας δίνουν χαρά.
Επισκεφθείτε το ανανεωμένο e-shop της SOFA ή μια από τις εκθέσεις μας και δημιουργήστε το σπίτι των ονείρων σας.
Φωτογραφίες από το Instagram της Marie Kondo.