Μόλις αποκτήσατε το καινούριο σας σπίτι και θέλετε να το επιπλώσετε αλλά έχετε πελαγώσει με τις επιλογές που πρέπει να κάνετε; Δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε και φοβάστε ότι ενδέχεται να αγοράσετε έπιπλα που στην πορεία θα διαπιστώσετε ότι δεν ταιριάζουν στο χώρο σας; Κανένα πρόβλημα! Διαβάστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές και είναι βέβαιο πως θα μπορέσετε να κάνετε τις καλύτερες αγορές!

                Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι οι διαστάσεις και το σχήμα του σαλονιού και των υπόλοιπων δωματίων. Έτσι, θα είστε σίγουροι για το πόσα έπιπλα χωρούν μέσα και το στυλ που πρέπει να προσδώσετε μέσω αυτών. Για παράδειγμα, σε ένα μακρόστενο σαλόνι δεν ταιριάζουν έπιπλα σε κυκλικό σχήμα και καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε καναπέδες και τραπέζι σε αυστηρές, γεωμετρικές γραμμές που θα συνθέσουν ένα μοντέρνο σαλόνι.

Στον ίδιο χώρο επίσης θα ήταν όμορφο να τοποθετήσετε περιμετρικά διάφορα έπιπλα που θα μειώσουν την αίσθηση του μακρόστενου, όπως έναν μπουφέ και χαμηλές βιβλιοθήκες. Από την άλλη, σε έναν τετράγωνο χώρο ταιριάζουν καλύτερα έπιπλα με στρογγυλεμένες γωνίες και η αρμονία αυτού του σχήματος θα σας επιτρέψει να φορτώσετε, αν θέλετε, περισσότερο το δωμάτιο και να δημιουργήσετε έτσι ένα κλασικό σαλόνι.

Ένας άλλος παράγοντας, τον οποίο δεν πρέπει να αγνοήσετε, είναι η χρήση για την οποία προορίζεται το κάθε δωμάτιο. Έτσι, αν για παράδειγμα, περνάτε ώρες στην κρεβατοκάμαρα, επειδή είναι το μόνο δωμάτιο μετά το σαλόνι και είναι αρκετά μεγάλη, θα ήταν χρήσιμο να προσθέσετε μια πολυθρόνα και γιατί όχι και ένα γραφείο.

Αυτή η σκέψη θα σας ακολουθήσει και στην αγορά της τραπεζαρίας. Είναι σημαντικό να αναλογιστείτε τη συνήθη χρήση που θα της κάνετε. Θα γευματίζετε καθημερινά σε αυτή με το σύντροφό σας ή την προορίζετε μόνο για τα επίσημα γεύματα; Όταν έχετε καλεσμένους, αυτοί θα είναι μόνο μερικοί καλοί φίλοι ή παραπάνω άτομα; Στις πρώτες περιπτώσεις μπορείτε να επιλέξετε μία τετράγωνη τραπεζαρία ή μία ροτόντα, αφού και οι δύο δίνουν έντονα την αίσθηση της ζεστασιάς, όμως δεν μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από το πολύ έξι άτομα. Οι παραλληλόγραμμές τραπεζαρίες έχουν το πλεονέκτημα πως χωρούν αρκετά άτομα και μάλιστα με τη δυνατότητα επέκτασης που δίνουν οι περισσότερες ακόμα περισσότερα, όμως συχνά δεν στέκονται αρμονικά σε έναν τετράγωνο χώρο.

Στο ίδιο πλαίσιο, σκεφτείτε αν το σαλόνι σας θέλετε να το ανοίγετε συχνά σε καλεσμένους ή προτιμάτε να εξυπηρετεί κυρίως εσάς και την οικογένειά σας. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορείτε να αγοράσετε άνετους καναπέδες και πολυθρόνες που θα σας προσφέρουν τη χρηστικότητα που ζητάτε.

                Τέλος, όσον αφορά στα υφάσματα που θα διαλέξετε, είναι απαραίτητο να λάβετε επίσης υπόψη σας τις συνθήκες διαβίωσης σε κάθε δωμάτιο. Έτσι, αν έχετε κατοικίδια, καλό είναι να επιλέξετε έπιπλα με πυκνή πλέξη, καθώς η αραιή μπορεί να καταστραφεί από τα νύχια τους, ενώ αν έχετε παιδιά, πολύ βολικά θα ήταν υφάσματα που πλένονται εύκολα και δεν λεκιάζουν. Αντίθετα, αν μένετε μόνοι και θέλετε να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας στις συχνές συνάξεις που κανονίζετε, μπορείτε να τολμήσετε με εντυπωσιακά χρώματα και υφές στα υφάσματα και τις ταπετσαρίες.