Όσον αφορά την κατασκευή
Ένας καναπές για να είναι ισχυρός και να μπορεί να διατηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια από την ημέρα της αγοράς του, πρέπει να έχει κατασκευασθεί με κατάλληλα υλικά ώστε να υπάρχει αντοχή στο χρόνο. Τα υλικά αυτά πρέπει να είναι υψηλής αντοχής και συνδεδεμένα μεταξύ τους με κατάλληλα ειδικό τρόπο ώστε ο καναπές να γίνεται ανθεκτικότερος και να μπορεί να διατηρηθεί με την καθημερινή πολύωρη χρήση του για πολλά χρόνια.
Τρόποι σύνδεσης και κατασκευής σκελετού.
Οι κατάλληλα ειδικοί τρόποι, ώστε να μονταριστούν τα ξύλα και να ολοκληρωθεί το σκελετό είναι αρκετοί και όσο για το ποιον θα επιλέξουμε εξαρτάται από το ποιο σημείο του καναπέ μοντάρουμε, ποιος βολεύει και ποιος από αυτούς είναι ο ιδανικότερος για την κάθε περίσταση και πιο ανθεκτικός. Μερικοί από αυτούς τους τρόπους είναι με καβίλιες, μόρσα ή με άλλους παρόμοιους τρόπου όπως τις φωτογραφίες παρακάτω.
Σύνδεση με Μόρσα
Σύνδεση με Καβίλιες.
Σύνδεση με χτένια
Άλλος τρόπος σύνδεσης.
Επεξεργασία του ξύλου πριν την κατασκευή του σαλονιού.
Από τη στιγμή που κοπεί ο κορμός τεμαχίζεται σε όσο τον δυνατό ίσα μέρη, και πλανίζεται προκειμένου να λειανθεί. Έπειτα πρέπει να περάσει τη διαδικασία άτμησης και ξήρανσης. Για αυτές τις δύο διαδικασίες υπάρχουν δύο διαφορετικοί φούρνοι. Πρώτα περνάει από τα ατμηστήρια προκειμένου το χρώμα του ξύλου να γίνει όσο πιο ομοιόμορφο γίνεται και έπειτα από τα ξηραντήρια προκειμένου το ξύλο να ξεραθεί και να αποβάλλει την περισσότερη δυνατή υγρασία. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για τα ξύλα, διότι με την ξήρανση του ξύλου αν υπάρχουν παθογόνα στοιχεία καταστρέφονται. Το ξύλο συγκρατεί το 10-12% της υγρασίας, πράγμα άκρως ιδανικό για τη φυσιολογική συμπεριφορά και προστασία του από διάφορους μικροοργανισμούς. Αυξάνεται η μηχανική αντοχή του και εξασφαλίζεται η απόλυτη σταθερότητα της ξυλείας. Αποφεύγονται οι στρεβλώσεις (πετσικαρίσματα), παραμορφώσεις (στρεβλώματα) και οι ραγδώσεις (σκασίματα) καθώς είναι ανθεκτικό στη σήψη και την αποσύνθεση.
Απλάνιστη ξυλεία
Πλανισμένη ξυλεία
Χαρακτηριστικά ξύλου οξιάς
Έπειτα από μακροχρόνιες μελέτες , ελέγχους και δοκιμές επιλέχθηκε το ξύλο της οξιάς, σαν το πιο κατάλληλο ξύλο για τις κατασκευές καναπέδων, διότι είναι σκληρό ξύλο, η δομή και η υφή είναι ιδανική, εμποδίζει την παραμόρφωση λόγω της υψηλής πυκνότητας και σκληρότητας και τέλος λόγω της φύσης του ξύλου η κόλληση είναι πιο ανθεκτική σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο ξύλο.
Σκελετός από οξιά σε συνδυασμό με κόντρα πλακέ θαλάσσης
Απόδειξη σωστής κατασκευής.
Έτσι όπως ο κάθε ‘’μάγειρας’’ έχει τη δική του μυστική συνταγή, έτσι και η εταιρία μας έχει κάποια μυστική συνταγή κατασκευής ούτως ώστε να διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό και να παρέχει τα καλύτερα και διαλεγμένα υλικά στις σωστότερες κατασκευές. Για να καταλάβουμε αν ένας καναπές είναι σωστός κατασκευαστικά χωρίς να έχουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του μπορούμε να κάνουμε το εξής: Να πιάσουμε τη μία μπροστινή γωνία του καναπέ από το κάτω μέρος και να τον σηκώσουμε γύρω στα 5 εκ από το έδαφος. Εάν παρατηρήσουμε ότι η ακριβώς απέναντι μπροστινή γωνία σηκώνεται και αυτή από το έδαφος και απέχει ακριβώς την ίδια απόσταση τότε έχουμε μία δεμένη κατασκευή καναπέ. Σε περίπτωση που η απέναντι μπροστινή γωνία δεν έχει ξεκολήσει από το έδαφος ή βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 5 εκ τότε ο καναπές δεν έχει σωστή κατασκευή και θέλει περαιτέρω δεσίματα.
Ανασήκωμα από τη μπροστινή γωνία
Απόσταση 5 cm από το έδαφος από τις 2 μπροστινές γωνίες
Ανασήκωμα από την μπροστινή γωνία
Απόσταση 5 cm από τη δεξιά γωνία αλλά από την αριστερή πατάει στο έδαφος.
Μειωμένη μηχανική αντοχή όταν υπάρχουν ρόζοι στο ξύλο
Ρόζος είναι ένα κομμάτι από το κλαδί ενός δέντρου που κλείνεται μέσα στον κορμό με την αύξηση της διαμέτρου του κορμού. Επειδή δεν υπάρχει δέντρο χωρίς κλαδιά, εξυπακούεται ότι δεν υπάρχει ξύλο χωρίς ρόζους. Το ξύλο της οξιάς χωρίζεται σε 3 ποιότητες. Α,Β και Γ διαλογής. Στην Α διαλογής οξιά έχουν επιλεχθεί τα ξύλα τα οποία δεν έχουν καθόλου ρόζους. Στην Β διαλογής οξιά έχουμε περίπου στα 3 μέτρα ξύλο γύρω στους 2-3 ρόζους και στη Γ διαλογής οξιά περίπου 3-5 αντίστοιχα. Καταλήγουμε στο ότι όσους περισσότερους ρόζους έχει ένα ξύλο, τόσο κατώτερης ποιότητας θεωρείται, γιατί πετσικάρει, στραβώνουν τα νερά του και δε μπορεί να δουλευτεί καθαρά. Καλύτερη λύση λοιπόν είναι να μάθετε την ποιότητα του ξύλου πριν αγοράσετε καναπέ, και αν είναι δυνατόν να επισημάνετε ότι θέλετε ξύλο Α΄ διαλογής χωρίς ρόζους, καθώς να δείτε το σκελετό του ή πριν είτε μετά την κατασκευή του.
Ρόζος ξύλου
Δείτε βίντεο με κατασκευή καναπέδων εδώ