Οι νέοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά πληροφοριών που συχνά είναι δύσκολο να επεξεργαστούν. Από τα σύνθετα ιατρικά θέματα μέχρι όλα εκείνα που αφορούν τη ψυχική και σωματική ασφάλεια των μωρών και παιδιών είναι πολύ εύκολο να χαθείς ή να βιώσεις ένα μικρό πανικό.


Το σπίτι, στα μάτια των παιδιών, είναι ένας μεγάλος παιχνιδότοπος, γεμάτος εκπλήξεις, και φαντάζει ως ιδανικό μέρος για εξερεύνηση και περιπέτεια. Όμως, αυτή η περιπέτεια μπορεί να είναι επισφαλής ή ακόμη χειρότερα επικίνδυνη.


Το σπίτι μας είναι γεμάτο έπιπλα, αντικείμενα, χημικά προϊόντα ή εύθραυστα πράγματα με τα οποία μπορεί να τραυματιστεί ένα παιδί.


Πριν την έλευση του στη ζωή μας, καλό είναι να εξετάσουμε προσεκτικά το σπίτι και να μειώσουμε τις πιθανότητες ατυχημάτων. Διαβάστε παρακάτω όσα πρέπει να κάνετε ώστε το σπίτι σας να είναι ασφαλές για το μωρό ή το παιδί σας:


Οργάνωση Χώρου: Tα μωρά ή μικρά παιδιά έχουν το συνήθειο να πιάνουν τα πάντα. Απομακρύνετε οτιδήποτε περιττό από τους χώρους που κυκλοφορεί το παιδί σας. Όσο πιο καλά οργανώσετε το σπίτι σας, τόσο πιο ήρεμοι θα είστε σχετικά με την ασφάλειά του.


Γωνίες επίπλων: Σε όλα τα σπίτια υπάρχουν έπιπλα, όπως τα τραπέζια για παράδειγμα, που έχουν γωνίες οι οποίες είναι επικίνδυνες για τα παιδιά. Ασφαλίστε τις γωνίες των επίπλων σας με ειδικά προστατευτικά ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς.


Εύθραυστα υλικά: Αν στο σπίτι σας έχετε έπιπλα με γυαλί, για παράδειγμα μια βιτρίνα, φροντίστε ώστε το παιδί να μην μπορεί να πλησιάσει το συγκεκριμένο έπιπλο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.


Σταθερά έπιπλα: Βεβαιωθείτε πως όλα τα έπιπλα, ειδικά τα ψηλά και στενά, όπως βιβλιοθήκες ή παπουτσοθήκες, είναι «καρφωμένα» στον τοίχο και δεν μπορούν να αναποδογυρίσουν. Στα παιδιά αρέσει να σκαρφαλώνουν και είναι εύκολο να συμβεί κάποιο ατύχημα.


Χαλασμένα έπιπλα: Αν στο σπίτι σας έχετε ασταθείς καρέκλες, σκαμπό που «τρέμουν» ή άλλα έπιπλα με εμφανείς φθορές τώρα είναι η ώρα να τα διορθώσετε ή να τα αντικαταστήσετε αφού είναι αρκετά επίφοβα για τα παιδιά.


Διακοσμητικά: Με μωρό ή παιδί μέσα στο σπίτι οι βιτρίνες ή έπιπλα με πολλά διακοσμητικά σε σημεία που το παιδί μπορεί να τα φτάσει, είναι αρκετά επικίνδυνες. Όσο το παιδί σας ανακαλύπτει τον κόσμο του φροντίστε αυτού του είδους τα αντικείμενα να μην είναι εύκολα προσβάσιμα.


Βαριά αντικείμενα: Αντίστοιχα καλό είναι μην τοποθετείται μεγάλο βάρος σε κρεμαστά έπιπλα, όπως ράφια, που μπορεί να τα φτάσει το παιδί, να τα ρίξει και να τραυματιστεί ή να σπάσει κάτι το οποίο είναι αξίας. Τα βαριά αντικείμενα πρέπει να είναι σε σημείο που το παιδί δεν έχει πρόσβαση.Μηχανισμοί επίπλων: Μην μετακινείτε άσκοπα τα μαξιλάρια της πλάτης του καναπέ καθώς κάποια μοντέλα είναι κατασκευασμένα από αφρώδη υλικό και σίδερο και μπορεί να προκληθούν ατυχήματα.


Ντουλάπια και συρτάρια: Βεβαιωθείτε πως όλα τα ντουλάπια και συρτάρια του σπιτιού έχουν ειδικό προστατευτικό ώστε το παιδί να μην μπορεί να πιάσει στα χέρια του επικίνδυνα αντικείμενα, όπως μαχαίρια ή καθαριστικά. Eπιπλέον, μην ανοίγετε όλα τα συρτάρια μαζί αν κάποιο έπιπλο δεν είναι τόσο σταθερό καθώς μπορεί να αναποδογυρίσει.


Ασφαλίστε τις πόρτες: Ένα εύκολο κόλπο ώστε να περιορίσετε τυχόν μικροατυχήματα και να έχετε καλύτερο έλεγχο του παιδιού σας, είναι να κλειδώνετε τις πόρτες των δωματίων στις οποίες δεν θέλετε να έχει πρόσβαση το παιδί σας. Επιπλέον, μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικά μαξιλαράκια ώστε να μην μπορεί το παιδί να πιάσει τα δάχτυλα του στην πόρτα.


Eσωτερικές σκάλες: Αν το σπίτι σας διαθέτει εσωτερικές σκάλες τοποθετείστε ειδικά πορτάκια ώστε να μην μπορεί να σκαρφαλώσει το παιδί σας.


Κουζίνα και μπάνιο: Ta δύο αυτά δωμάτια είναι αρκετά επικίνδυνα, καθώς περιέχουν πολλά επίφοβα πράγματα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, μαχαίρια, χημικά ή επιφάνειες που γλιστράνε και καλό είναι να παραμένουν κλειστές οι πόρτες τους όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.


Μπρίζες και καλώδια: Τα μικρά παιδιά δείχνουν τεράστια αδυναμία στις μπρίζες και πρέπει να φροντίσετε να τις ασφαλίσετε, με ειδικό προστατευτικό, προτού αρχίσει να μπουσουλάει το μωρό σας. Επίσης, προμηθευτείτε ειδικά κουτιά που ασφαλίζουν τα καλώδια ώστε να μην μπορεί να τα πιάσει στα χέρια του το παιδί σας.