Τα σπίτια αποτελούν χωρίς καμία αμφιβολία το κέντρο του κόσμου μας! Είναι η βάση, το καταφύγιο και το ησυχαστήριο μας. Το μέρος εκείνο που απολαμβάνουμε την καθημερινότητα, δημιουργούμε αναμνήσεις και διάγουμε τον βίο μας.
Στα δωμάτια των σπιτιών μας, υπάρχουν όσα αντικείμενα συνθέτουν τον κόσμο μας, από τα αγαπημένα μας ρούχα, μέχρι τα ενθύμια από εκδρομές, αλλά και δεκάδες πράγματα που καθρεφτίζουν σε βάθος ποιοι είμαστε και πώς ζούμε. Ως εκ τούτου, η διαμόρφωση ενός σπιτιού ή η ανακαίνιση, δεν είναι μια απλή υπόθεση ή κάτι τόσο εύκολο, αφού το τελικό αποτέλεσμα, θέλουμε να μάς ικανοποιεί αισθητικά, να ταιριάζει στη ζωή μας και να έχει μια σχετική διάρκεια στον χρόνο.
Γι’ αυτό και κάθε χρόνο παρακολουθούμε τα trends που προκύπτουν, ώστε να βλέπουμε τι μπορούμε να εντάξουμε στο δικό μας σπίτι, τι μας ταιριάζει και τι απορρίπτουμε στην παρούσα φάση. Στην εκπνοή κάθε χρονιάς, οι απανταχού ειδικοί στο design και στην αρχιτεκτονική, προσπαθούν να προβλέψουν τι θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον, πώς θα διαμορφωθεί η αγορά του design, της αρχιτεκτονίκης αλλά και της τέχνης, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να είναι εγκαίρως ενημερωμένοι.
Ας δούμε παρακάτω, τα trends του interior design για το 2024:
Mπρουταλισμός

Με πυρήνα του τα «ωμά», αγνά υλικά ο μπρουταλισμός κερδίζει διαρκώς έδαφος στη διακόσμηση. Σκεφτείτε τούβλα που να φαίνονται, βιομηχανικά υλικά, όπως τσιμέντο, μέταλλα και urban αισθητική, που θυμίζει τα loft της Νέας Υόρκης που βλέπαμε στα τέλη των 90’s και είστε μέσα. Ο μπρουταλισμός, εμπεριέχει την έννοια της απλότητας, της βιωσιμότητας και της πρακτικότητας, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά μοντέρνα και έντονη διακοσμητική επιλογή. Παρόλα αυτά, έχει αυξητική τάση στις αναζητήσεις και μάλλον θα το βλέπουμε πιο συχνά σε σπίτια.
Πολυέλαιοι

Αν και δεν έφυγαν ποτέ από τη μόδα, υπήρχαν πάντα περίοδοι που τους βλέπαμε περισσότερο στα περιοδικά διακόσμησης. Οι πολυέλαιοι, ειδικά εκείνοι με έντονα, πολυτελή σχέδια, πραγματικά μπορούν να αποτελέσουν το κομμάτι που κάνει τη διαφορά στη διακόσμηση, ενώ κλέβουν όλα τα βλέμματα. Παράλληλα, το φως τους «λούζει» απαλά τα σπίτια και δίνει μια ρομαντική πινελιά στο ύφος των σπιτιών. Αν θέλατε να αγοράσετε έναν πολυέλαιο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή!
Murals μέσα στο σπίτι

Tα murals -οι μεγάλες τοιχογραφίες δηλαδη- έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε σε εξωτερικούς χώρους, στην Αθήνα μάλιστα, υπάρχουν δεκάδες από σπουδαίους street-artists, σε κεντρικά σημεία της πόλης, όμως να που πια τα συναντάμε και σε σπίτια. Συμφωνα, με μια γνωστή μεσιτική εταιρεία της Αμερικής, τα σπίτια που έχουν εσωτερικές τοιχογραφίες παρουσιάζουν αύξηση στη ζήτηση της τάξεως του 18% το τελευταίο διάστημα. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, όμως αν έχετε ένα ωραίο τοίχο που δεν ξέρετε πώς να αξιοποιήσετε ή να αναδείξετε, ένα έργο τέχνης θα δώσει τη λύση και θα κάνει το σπίτι σας πολύ πιο όμορφο και να αναδείξει την αρχιτεκτονική του. 
Πισίνες κάθε είδους

Συμβατικές και απλές, έστω και ατομικές, καθώς και εκείνες της κρυοθεραπείας, σάουνα ή τζακούζι. Ένα από τα πιο δυνατά trends των τελευταίων ετών, που σίγουρα έχει πυροδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους influencers του TikTok, είναι το υγρό στοιχείο στα σπίτια. Η δημιουργία του δικού μας, προσωπικού spa, σε μία εποχή που η περιποίηση στην αγορά κοστίζει ακριβά, είναι ένα trend που ο κόσμος αγαπάει και που από εδώ και πέρα θα βλέπουμε συχνά. Όπως ό,τι συνδέεται με το λεγόμενο «self-care», έτσι κι αυτή η μόδα τρέχει με μεγάλες ταχύτητες.
Η μανία με τα αρώματα χώρου συνεχίζεται

Μια ματιά στα μεγάλα brands περιποίησης του εξωτερικού (και όχι μόνο) θα σας πείσει. Πλέον κάθε εταιρεία έχει αρώματα χώρου, αρωματικά κεριά, spray υφασμάτων, ενώ παράλληλα τα αιθέρια έλαια γνωρίζουν και πάλι τεράστια άνθηση. Το άρωμα του χώρου μας είναι πολύ σημαντικό, δίνει τον τόνο για τη σωστή διάθεση και σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοούμε.Εσείς ποιο trend του 2024 θα εντάξετε στον χώρο σας;