Υπάρχουν μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες και στοιχεία που μετατρέπουν ένα σπίτι σε σπιτικό. Είναι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό, τα χρώματα και οι μυρωδιές της κάθε μέρας, τα έπιπλα, οι στιγμές χαράς και λύπης, οι γιορτές και πολλά πολλά ακόμη. Φτιάχνοντας (ή και ανακαινίζοντας) το σπιτικό σας, δεν τοποθετείτε και μετακινείτε απλώς τα έπιπλα και τα διακοσμητικά σε συγκεκριμένες θέσεις. Αυτό που κάνετε είναι να δημιουργείτε το χώρο που θα φιλοξενήσει τη ζωή σας. Πρέπει λοιπόν οι επιλογές σας να αντικατοπτρίζουν το στυλ, το χαρακτήρα και το modus vivendi σας, αλλά και να ακολουθούν κάποιους μικρούς αλλά βασικούς κανόνες διακόσμησης για ένα άρτιο και όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα. 

Υπάρχουν, όπως προαναφέραμε, κάποιοι βασικοί κανόνες διακόσμησης που αν τους ακολουθήσετε και τους υιοθετήσετε δημιουργικά και όχι τυφλά, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Αγαπήστε το σπίτι σας και φροντίστε το. Είναι άλλωστε κομμάτι σας. 

 - Επιλέξτε ένα βασικό χρώμα, θέτοντάς το ως βάση στην παλέτα χρωμάτων του σπιτιού σας. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το χρώμα αυτό από δωμάτιο σε δωμάτιο, παίζοντας με διαφορετικές αποχρώσεις αυτού αλλά και με συμπληρωματικά χρώματα. Εμπνευστείτε βάζοντας το χρώμα αυτό στα χαλιά, στα έπιπλα, στις κουρτίνες αλλά και στους τοίχους -επιλέγοντας κομψές ταπετσαρίες. Η ζωή δεν είναι μουντή άλλωστε. 

- Επενδύστε και προβάλλετε τα αντικείμενα που αγαπάτε. Είναι μεγάλο λάθος να «φυλάτε» τα καλά και αγαπημένα σας διακοσμητικά ή τις αντίκες σας κρυμμένα για κάποια γιορτή ή για το μέλλον. Ζήστε τα και κάντε τα κομμάτι ακόμη και της καθημερινότητάς σας. Η μαγεία κρύβεται άλλωστε στην κάθε μέρα και όχι στις γιορτές. Ένας πίνακας ή ένα βάζο μπορούν να βρουν τη θέση τους στο κέντρο της διακόσμησής σας.

- Επιλέξτε statement λεπτομέρειες για το χώρο σας. Και όταν λέμε statement εννοούμε αντικείμενα και λεπτομέρειες που θα φανερώνουν την έμπνευση και τη δημιουργικότητά σας, τη φαντασία και το χαρακτήρα σας. Οι λύσεις και οι προτάσεις είναι πολλές. Μπορείτε να βάψετε τα παντζούρια σας ένα πρωτότυπο χρώμα όπως το πράσινο ή το μπλε του Αιγαίου, να πρωτοτυπήσετε με μια χρωματιστή μπερζέρα δημιουργώντας μια απομονωμένη γωνιά με μαξιλάρες στο σαλόνι σας, να επιλέξετε μια πρωτότυπη βιβλιοθήκη αν είστε φαν του διαβάσματος και ούτω καθ’ εξής. Στη διακόσμηση του σπιτιού, οι ξεχωριστές πινελιές είναι που κάνουν τη διαφορά.

- Η επιλογή χρωμάτων και αποχρώσεων είναι πολύ βασική για ένα άρτιο αισθητικά οπτικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να προσέξετε να μην σκουρύνει υπερβολικά ο χώρος σας και κλείσει στο μάτι, αλλά έλα που όλοι αγαπάμε τους σκούρους τόνους και χρωματισμούς καθώς χαρίζουν θαλπωρή και ένα ζεστό αποτέλεσμα. Η χρυσή τομή, λοιπόν, είναι το ζητούμενο για μια ισορροπία στο χώρο. Αν το πάτωμά σας είναι σκουρόχρωμο και τα έπιπλά σας βαριά, τα χρώματα στους τοίχους πρέπει να είναι δυο τόνους πιο ανοιχτά, φέρνοντας την επιθυμητή ισορροπία.

- Mix and match το αγαπημένο. Με τον κανόνα αυτό μπορείτε να δημιουργήσετε ονειρικούς χώρους, που καθρεφτίζουν το στυλ και το χαρακτήρα σας. Επιλέξτε παραδείγματος χάριν μίνιμαλ μοντέρνες τραπεζαρίες συνδυάζοντάς τους με κλασικούς μπουφέδες. Ή το αντίστροφο, προτιμήστε μίνιμαλ σικάτα έπιπλα και διακοσμητικά συνδυάζοντάς τα με κλασικά χαλιά και αντίστοιχες κουρτίνες. Το μυστικό είναι να διατηρήσετε μια «τάξη» και ένα αποτέλεσμα που θα σας εκφράζει.