Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν από το σπίτι. Ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, η εργασία εξ αποστάσεως είχε γίνει τάση για αρκετούς.


Φέτος η πανδημία COVID-19, ήρθε και απογείωσε αυτή την «μόδα» και έτσι στην καραντίνα το work from home (δουλειά από το σπίτι) έγινε μια καινούργια συνήθεια για ακόμα μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και συνεχίζεται έως τώρα.


Η δουλειά από το σπίτι είναι πολύ πιο άνετη αφού δεν χρειάζεται να τρέχεις να προλάβεις τα μέσα μεταφοράς, δεν κολλάς στην κίνηση, μπορείς να δουλέψεις με την φόρμα και να κάνεις ένα κανονικό break για μεσημεριανό.


Όμως, παράλληλα μπορεί να γίνει και «πονοκέφαλος», αφού δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πού σταματάει η δουλειά και πού αρχίζει η υπόλοιπη ζωή, ενώ αν υπάρχουν παιδιά ή συγκάτοικοι στο σπίτι αναπόφευκτα θα υπάρχει και φασαρία.


Όσο η πανδημία και τα μέτρα γύρω από αυτήν συνεχίζονται όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες συγκέντρωσης και συναισθηματική κόπωση. Αν λοιπόν θέλετε να δουλεύετε άνετα από το σπίτι και χρειάζεστε μερικά εύκολα tips δημιουργίας και οργάνωσης του home office σας δείτε τις παρακάτω 5+1 συμβουλές μας:  


Η τοποθεσία

Αν το σπίτι που ζείτε σάς επιτρέπει να έχετε ένα δωμάτιο με μοναδική χρήση ως γραφείο πρόκειται για ιδανική συνθήκη. Με την οριοθέτηση ενός συγκεκριμένου δωματίου για γραφείο θα ξέρετε πως άπαξ και μπείτε στο χώρο θα πρέπει να δουλέψετε κάτι που θα σας βοηθήσει στο να συγκεντρωθείτε στο έργο σας. Επιπλέον, ένας οριοθετημένος χώρος μάς παρέχει απομόνωση και ησυχία που χρειαζόμαστε για δουλειά. Αν δεν έχετε αυτή την επιλογή, βρείτε ένα σημείο μέσα στο σπίτι που όχι μόνο να χωράει ένα γραφείο αλλά να μπορείτε πραγματικά να εργαστείτε αναπόσπαστα.
Το γραφείο


Το πιο βασικό κομμάτι του home office, είναι το έπιπλο στο οποίο θα εργάζεστε, και δεν είναι άλλο από το γραφείο. Αν το γραφείο σάς εξυπηρετεί, ως προς τη χρήση, ταιριάζει με την αισθητική σας και συνάδει με τον χώρο που θα το τοποθετήσετε σίγουρα θα μπορέσετε να δουλέψετε άνετα και κυρίως αποτελεσματικά. Το γραφείο θα γίνει ο καμβάς της δημιουργικότητάς σας και πρέπει να σας ικανοποιεί στο μέγιστο. Στη SOFA μπορείτε να βρείτε το γραφείο που ταιριάζει με το σπίτι σας και να διαμορφώσετε έναν χώρο έμπνευσης και δημιουργικότητας .

Η καρέκλα

Στο γραφείο θα κάθεστε για αρκετές ώρες της ημέρας ανάλογα με το πρόγραμμα σας. Για αυτό η καρέκλα πρέπει να είναι άνετη, πρακτική και συνάμα στιλάτη. Μπορείτε να επιλέξετε μια τυπική καρέκλα γραφείου ή να κάνετε ένα statement αξιοποιώντας μια καρέκλα τραπεζαρίας - με την προϋπόθεση πως είναι άνετη. Μια καρέκλα με στιλ και άποψη, θα συμπληρώσει αρμονικά το γραφείο σας και θα δείχνει τέλεια στο Instagram σας!Το φως

Όσο δουλεύετε από το σπίτι φροντίστε να εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως. Δεν υπάρχει τίποτα που να αντικαθιστά τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου, που βοηθάει στην συγκέντρωση και την

παραγωγικότητα μας. Τοποθετείστε το γραφείο σε κάποιο σημείο όπου το φως του ήλιου θα σας βοηθάει, χωρίς όμως να γίνεται ενοχλητικό, απέναντι ή μπροστά από ένα παράθυρο για παράδειγμα. Επιπλέον, επειδή όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα, η μέρα όλο και μικραίνει, επενδύστε σε ωραία φωτιστικά δαπέδου ή γραφείου ούτως ώστε να μπορείτε να εργαστείτε και μετά την δύση του ήλιου αν αυτό είναι απαραίτητο.

Η οργάνωση

Για να μπορέσετε να εργαστείτε από το σπίτι το μυστικό είναι ένα! Η σωστή οργάνωση. Διαμορφώστε το γραφείο με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα αντικείμενα που χρειάζεστε να έχουν τη θέση τους.  Διακοσμητικές πινελιές, όπως ένα αρωματικό κερί, ένα βάζο, ένα φωτιστικό ή μια μολυβοθήκη θα δώσουν χαρακτήρα και βάθος στο χώρο εργασίας σας.

Μια μικρή βιβλιοθήκη με μικροαντικείμενα, βιβλία και διακοσμητικά στοιχεία θα προσφέρει μια σοφιστικέ πινελιά στο γραφείο σας και σίγουρα θα σας βάζει σε mood εργασίας.Ο στόχος είναι να αισθανόμαστε άνετοι και ταυτόχρονα παραγωγικοί.Extra Tip: Τι να κάνετε αν δεν έχετε αρκετό χώρο για γραφείο

Αν το σπίτι σας δεν διαθέτει τον απαραίτητο χώρο για ξεχωριστό δωμάτιο γραφείου μην απογοητεύεστε. Επιλέξετε ένα σημείο στο σαλόνι ή ακόμη και σε έναν διάδρομο όπου μπορεί να τοποθετηθεί το γραφείο, αρκεί να είστε βέβαιοι πως είναι φωτεινά και πως μπορεί να ανανεώνετε ο αέρας του δωματίου. Μια ακόμα πρακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε την τραπεζαρία ή και τον πάγκο της κουζίνας σας. Ένα laptop, τα απαραίτητα σύνεργα και μια αναπαυτική καρέκλα αρκούν για να γίνει κάθε σημείο χώρος εργασίας. Φαντασία και εργονομία χρειάζεται!