Στη Sofa αγαπάμε τα έπιπλα και λατρεύουμε την διακόσμηση, γι’ αυτό μοιραζόμαστε μαζί σας καινούργιες τάσεις που ανακαλύπτουμε ή παλαιότερες που επανέρχονται στο φως, και που μπορούν να αλλάξουν το σπίτι σας και να το μεταμορφώσουν σε χώρο γαλήνης και ηρεμίας. 


Η Ιαπωνία μάς έχει δώσει πολλά αριστουργηματικά δείγματα design, όπως για παράδειγμα το Japandi και αποτελεί μια σταθερή πηγή έμπνευσης για κάθε σπίτι. 


Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για τη φιλοσοφία Wabi Sabi και πώς να την εφαρμόσετε στο σπίτι σας 


Mε τον ιαπωνικό όρο Wabi Sabi, που υπάρχει από τον 15ο αιώνα, περιγράφεται η βαθιά αξία της ομορφιάς που υπάρχει στην ατέλεια. Το Wabi, αναφέρεται στην ικανότητα να ζεις ταπεινά και απλά, ενώ βρίσκεσαι σε επικοινωνία με τη φύση, ενώ το Sabi από την άλλη αφορά την δυνατότητα να αποδέχεσαι τον κύκλο της ζωής και τη φθορά που έρχεται καθώς περνάει ο χρόνος. 


Μέσα στη φιλοσοφία και το ήθος, του Wabi Sabi υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη ηρεμία και γαλήνη που προκύπτει από την ισορροπία της ιδεολογίας αυτής.


Μόλις αποδεχτούμε τη φυσική φθορά των πραγμάτων και την ομορφιά που υπάρχει σε καθετί ατελές, αλλάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την ίδια μας την ύπαρξη και τον κόσμο γύρω μας. 


Η ήρεμη και πνευματική αισθητική Wabi Sabi, σημαίνει πως αποβάλλουμε από μέσα μας την κοινωνίκή υστερία και μανία να είναι όλα άψογα και απολύτως τακτοποιημένα. Μέσα στην ιαπωνική στάση ζωής του Wabi Sabi, χωράει ένας κόσμος πιο ανθρώπινος, πιο ξεκούραστος και χωρίς άγχος.


 


Σε επίπεδο design αυτό μεταφράζεται σε σπίτια που αγκαλιάζουν τις δομικές και αρχιτεκτονικές ατέλειες, τις αναδεικνύουν και τις επανατοποθετούν ως μέρος της συνολικής διακόσμησης. 


Ένα ξεχασμένο έπιπλο, πατώματα παλιού τύπου, για παράδειγμα το ελληνικό μωσαϊκό, που για καιρό το κρύβαμε, τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν και να συνδεθούν με το παρόν. 


Το Wabi Sabi, θέλει μονόχρωμους τοίχους, με κέντρο τις γκρι ή καφέ αποχρώσεις, χρώματα που να είναι ξεθωριασμένα και απαλά. Αν ο τοίχος έχει νότα φθοράς το αποτέλεσμα είναι το ιδανικό. Τα έντονα χρώματα είναι εκτός της συγκεκριμένης διακόσμησης. Βιομηχανικά υλικά, όπως τούβλα ή τσιμέντο, που θυμίζουν κάτι από οικοδομή ταιριάζουν άρρηκτα με το Wabi Sabi και συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα. Σε ό,τι αφορά τα υλικά των επίπλων, ένα σπίτι ή ένας χώρος προκειμένου να φέρει την αισθητική Wabi Sabi, θα πρέπει να αποτελείται από έπιπλα και αντικείμενα από ξύλο, μέταλλο ή πέτρα, τα οποία χαρίζουν χαρακτήρα και αρμονία. Vintage έπιπλα, μπερδεμένα στιλ και επιμελώς ατημέλητοι χώροι είναι εκείνο που θα απογειώσει ύφος που θέλουμε να επιτύχουμε.  


Αν θέλετε να φέρετε το Wabi Sabi στο σπίτι σας ξεχάστε εντελώς τα πλαστικά αντικείμενα, αφού το πλαστικό δεν ταιριάζει καθόλου σε αυτό το είδος. 


Γκρι καναπέδες με boho μαξιλάρια και ριχτάρια, ψάθινα καλάθια στα δωμάτια του σπιτιού, χαμηλά βοηθητικά τραπέζια και βάζα ή αντικείμενα με κινέζικες λεπτομέρειες είναι εκείνα που θα φέρουν αέρα Wabi Sabi στο σπίτι σας.  


Φυσικά, επειδή αγκαλιάζουμε το παλιό και τη φθορά, δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνουμε οπαδοί του χάους. Το Wabi Sabi, ως κύριο χαρακτηριστικό του, έχει την αρμονία και την τάξη η οποία πρώτα από όλα έρχεται αφότου ξεφορτωθούμε οτιδήποτε περιττό υπάρχει στο χώρο μας. 


Η minimal αισθητική, οι λιτοί χώροι και τα απολύτως απαραίτητα αντικείμενα είναι εκείνα που θα ενισχύσουν τον χαρακτήρα Wabi Sabi σε κάθε χώρο του σπιτιού σας. 


Τέλος, όπως σχεδόν κάθε σύγχρονη διακοσμητική τάση, τίποτα δεν είναι ολοκληρωμένο αν δεν περιέχει φυτά εσωτερικού χώρου. Φύση και ιαπωνική φιλοσοφία, έτσι και αλλιώς πηγαίνουν μαζί, και συναντιούνται ξανά στo Wabi Sabi, αφού πέρα από τα οργανικά, φυσικά υλικά, που αναφέραμε πaραπάνω, δεν μπορούν να λείπουν λουλούδια και φυτά από το σπίτι σας αν θέλετε να πετύχετε το συγκεκριμένο ύφος διακόσμησης.