Ανάλαφρο και πολυτελές, συνδεδεμένο με την καλοπέραση, το Ροκοκό είναι ένα κλασικό στιλ που μπορεί να μεταμορφώσει το σπίτι σας.


Με τον όρο Ροκοκό αναφερόμαστε στην τεχνοτροπία που διαδέχθηκε το μπαρόκ και αναπτύχθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα κυρίως στη Γαλλία. Ως καλλιτεχνικό ρεύμα, εκδηλώθηκε κατά κύριο λόγο στη ζωγραφική, τη διακόσμηση και την αρχιτεκτονική.

Το Ροκοκό εμφανίστηκε πρώτα στην εσωτερική διακόσμηση. Η διαδοχή στον γαλλικό θρόνο του Λουδοβίκου ΙΕ΄ έφερε ριζική αλλαγή στην καλλιτεχνική ζωή και την μόδα. Το μπαρόκ έδωσε την θέση του σε πιο ανάλαφρους σχηματισμούς και εκλεπτυσμένες γραμμές.

Σε αντίθεση με το μπαρόκ, το ροκοκό δεν έχει ως σκοπό να εντυπωσιάσει με μεγαλοπρέπεια, αλλά είναι πιο «ζεστό», πιο εκλεπτυσμένο και πιο ανάλαφρο. Ωστόσο, από το μπαρόκ δανείστηκε τις πολύπλοκες μορφές ενώ ενσωμάτωσε στην γενική ιδέα του μαζί με πολλά ανατολίτικα στοιχεία.


Τα ανάλαφρα σχέδια και θέματα ήταν πιο ευπαρουσίαστα σε μικρότερη κλίμακα απ’ ότι η επιβλητική μπαρόκ αρχιτεκτονική. Μεταλλικά αντικείμενα, πορσελάνινα είδη, και έπιπλα γνώρισαν μια ιδιαίτερη απήχηση καθώς η υψηλή κοινωνική τάξη της Γαλλίας διακοσμούσε τα σπίτια της σύμφωνα με τον νέο ρυθμό.

Σύμφωνα με την Wikipedia, στην Αγγλία, το ροκοκό έτεινε να είναι πιο συγκρατημένο και απέφευγε την υπερβολική διακόσμηση και τα πολύ έντονα χρώματα. Στην Ιταλία, το τέλος του μπαρόκ στυλ του Borromini και Guarini έδωσε την αρχή για το ροκοκό στο Τορίνο, τη Βενετία, τη Νάπολη και τη Σικελία, ενώ οι τέχνες στην Τοσκάνη και τη Ρώμη παρέμεναν προσκολλημένες στο μπαρόκ.

Το Ροκοκό έχει ταξιδέψει μέσα στους αιώνες που ακολούθησαν και παραμένει μια κλασική επιλογή, που εντυπωσιάζει, χωρίς να κουράζει και να δείχνει υπερβολικό.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Ροκοκό:


*Πολυτέλεια - χωρίς υπερβολές και αυστηρότητα.

*Ανάλαφρη διάθεση και σχέδια.

*Ρομαντισμός - δανεισμένος από τη Γοτθική Τέχνη.

*Oriental πινελιές.

*Μεταλλικά και ξύλινα στοιχεία.Πώς να το εντάξετε στο σπίτι σας:


Να θυμάστε πως η δυσκολία στην εφαρμογή του Ροκοκό, είναι πως συχνά το μπερδεύουμε με τον προκάτοχο του, το μπαρόκ. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και μεταμορφώστε  με τον πιο εντυπωσιακό χώρο το σπίτι σας.  

*Για το δάπεδο, προτιμήστε, σκούρα χρώματα σε υλικά όπως ξύλο, μάρμαρο ή ακόμα και σε πλακάκια.

*Συνδυάστε έπιπλα κλασικής και μοντέρνας γραμμής. Πχ. έναν καναπέ σε κλασική γραμμή και πολυθρόνες με μοντέρνο σχεδιασμό.

Σαλόνι Elegant
*Επιλέξτε υφάσματα με διαφορετικά χρώματα, υφές και μοτίβα που να «συνομιλούν» μεταξύ τους και να δημιουργούν ένα αποτέλεσμα εντυπωσιακό αλλά όχι κουραστικό στο μάτι.

*Χρησιμοποιήστε ουδέτερα ή/και παστέλ χρώματα. Αποφύγετε τα έντονα χρώματα και την εκτεταμένη χρήση του μαύρου. Λευκό, μπεζ, γκρι, καφέ, κρεμ, γαλάζιο, λιλά και ροζ που συνδυάζονται με μεταλλικά και ξύλινα έπιπλα και δίνουν μια αίσθηση φρεσκάδας και ελαφρότητας.

Πίνακας


*Πίνακες με λουλούδια ή απεικονίσεις της φύσης δημιουργούν μια αίσθηση χαλαρότητας που ισορροπεί την υπερβολή. Να θυμάστε πως το Ροκοκό είναι πολυτελές και συνάμα απλό και χαρούμενο.

*Πολυέλαιοι και κρύσταλλοι ταιριάζουν απόλυτα στο στιλ Ροκοκό. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα διακοσμητικά ενισχύουν την αίσθηση πολυτέλειας.
*Οι καθρέφτες είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ρόκοκο. Διαλέξτε μικρούς ή μεγαλύτερους καθρέπτες και μη φοβηθείτε να καλύψετε ακόμα και ολόκληρο τοίχο.


Είτε θέλετε να μετατρέψετε όλο το σπίτι σας είτε θέλετε να του δώσετε μερικές πινελιές ενός διαχρονικού στιλ, στη Sofa μπορείτε να βρείτε έπιπλα και μικροαντικείμενα σε ύφος Ρόκοκο.*Με στοιχεία από την Wikipedia.

*Kεντρική φωτογραφία κρεβατοκάμαρα Barock