Ο σχεδιασμός μικρών χώρων είναι αναμφίβολα μια διακοσμητική πρόκληση, καθώς όμως το σαλόνι είναι ο χώρος που πιθανόν να περνάει κανείς τον περισσότερο χρόνο της ημέρας (και φυσικά ο χώρος στον οποίο οι επισκέπτες περνούν την περισσότερη ώρα), η διαμόρφωση ενός μικρού σαλονιού μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Πως μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία έτσι ώστε ένα δωμάτιο να μοιάζει όσο το δυνατό πιο ευρύχωρο ενώ παράλληλα να καταφέρετε να στριμώξετε σε αυτό ένα επιπλέον κάθισμά? Τι έπιπλα πρέπει να διαλέξετε και με ποιο τρόπο θα τα τοποθετήσετε στο χώρο? Σας παραθέτουμε 15 σχεδιαστικές προτάσεις για να εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατό καλύτερα το χώρο σας, και επιπλέον σας δίνουμε 10 καταπληκτικές ιδέες για την διάταξη των επίπλων σας σε ένα μικρό σαλόνι. Ας ξεκινήσουμε.

1. Τοποθετήστε καθρέπτες και ντύστε τον τοίχο με ταπετσαρία. Σε ένα μικρό σαλόνι, ειδικά εάν δεν υπάρχουν αρκετά παράθυρα στο χώρο, μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι «ασφυκτιάτε».Δημιουργείστε ένα κεντρικό σημείο στο δωμάτιο ντύνοντας έναν τοίχο με ταπετσαρία, κρεμάστε σε αυτόν έναν καθρέπτη δίνοντας με αυτόν τον τρόπο επιπλέον φως και ταυτόχρονα αίσθηση βάθους στο χώρο. Εάν υπάρχει η δυνατότητα τοποθετήστε τον καθρέφτη απέναντι από ένα παράθυρο, έτσι ώστε να αντανακλά την εξωτερική θέα, δημιουργώντας την εντύπωση ενός ακόμη παραθύρου στο χώρο.

01. Διθέσιος καναπές Loveseat Smart. Μια έξυπνη και ιδιαίτερη κατασκευή με ύφασμα αποσπώμενο, σε μικρότερη διάσταση με περισσότερο ωφέλιμο κάθισμα-στρώμα!! Δείτε λεπτομέρειες εδώ  02. Βοηθητικό τραπεζάκι level. Λειτουργικό και μικρό τραπεζάκι ειδικό για μικρούς χώρους. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.  03. Ύφασμα "Garden 106" με floral σχέδιο. Δώστε νότα φρεσκάδας στον χώρο σας με ένα floral ύφασμα.

Διάταξη Επίπλων: Τοποθετήστε στον τοίχο έναν διθέσιο καναπέ, τον οποίο θα πλαισιώσετε από ένα ζευγάρι ίδια βοηθητικά τραπεζάκια και επιτραπέζια φωτιστικά αντίστοιχα. Ένα μεγάλο υφασμάτινο υποπόδιο μπορεί να χρησιμεύσει ταυτόχρονα ως τραπεζάκι σαλονιού και ως κάθισμα.Εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χώρος, μπορείτε να τοποθετήσετε απέναντι από τον διθέσιο καναπέ μια ή δυο καρέκλες (μικρού μεγέθους), αντικριστά από τα τραπεζάκια διατηρώντας έτσι την αρμονική διάταξη των επίπλων στο χώρο.Καθίσματα:  Δύο έως τέσσερα


2. Προσθέστε έπιπλα με κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους. Επιλέξτε έπιπλα με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο για να περιορίσετε την ακαταστασία. Ένα μπαούλο ή ένα σκαμπό με αποθηκευτικό χώρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τραπεζάκι για το σαλόνι. Κατά μήκος του δωματίου, τοποθετήστε ένα μικρό έπιπλο με συρτάρι ή ένα μικρό μπουφέ αντί για μια κονσόλα για να αυξήσετε τις αποθηκευτικές δυνατότητες.

3. Διαλέξτε έπιπλα μικρού μεγέθους. Υπάρχουν περισσότερες επιλογές για την επίπλωση του σαλονιού σας πέρα από τους μεγάλους καναπέδες και τις ογκώδεις πολυθρόνες. Τα καταστήματα που πωλούν αντίκες είναι η ιδανική επιλογή για να βρείτε διακοσμητικά έπιπλα μικρού μεγέθους, και αυτό γιατί το μέγεθος ενός μέσου δωματίου μέχρι το τελευταίο μισό του αιώνα περίπου, ήταν σχετικά μικρό.


01. Διθέσιος καναπές 124. Κλασσικός σχεδιασμός διθέσιου καναπέ με φορετό ύφασμα. Ένα από τα αγαπημένα σας σχέδια! Δείτε λεπτομέρειες εδώ 02. Καρέκλα ΚΤ56. Κομψή, αναπαυτική και ποιοτική καρέκλα τραπεζαρίας σε κλασικό σχεδιασμό. Δείτε λεπτομέρειες εδώ 03. Κονσόλα κλασική Νο1. Κονσόλα με καθρέφτη για την είσοδο σε κλασσική διαχρονική γραμμή. Δείτε λεπτομέρειες εδώ 04. Τραπεζάκι 28β. Το τραπεζάκι μας 28β τροποποιημένο σε extra μικρή και λειτουργική διάσταση 05. Ύφασμα "Garden 107". Επιλέξτε αυτό το floral ύφασμα σε συνδυασμό με ένα μονόχρωμο και δώστε ζωντάνια στον καναπέ σας.


Διάταξη επίπλων. Ο μικρός διθέσιος καναπές μπορεί να τοποθετηθεί μπροστά και στο κέντρο του παραθύρου, με δύο μικροκαμωμένα τραπεζάκια στην κάθε πλευρά του.Ένα ζευγάρι κλασικές καρέκλεςμπορούν να προστεθούν απέναντι από τον καναπέ, με ένα μπαούλο για τραπεζάκι σαλονιού ενδιάμεσα. Καθίσματα:τέσσερα.


4. Κοιτάξτε ψηλά. Εάν είστε τυχεροί και το σαλόνι σας είναι ψηλοτάβανο, εκμεταλλευτείτε πλήρως τον επιπλέον αυτό χώρο. Ενώ το ύψος δεν μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε όταν θέλουμε να στριμώξουμε ένα επιπλέον κάθισμα στο δωμάτιο, εάν δώσουμε έμφαση στον κενό αυτό κάθετο χώρο και οδηγήσουμε το βλέμμα προς τα πάνω μπορούμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι το δωμάτιο είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο ευρύχωρο από ότι είναι στην πραγματικότητα. Γεμίστε τον κάθετο αυτό χώρο με μια συλλογή από  καλαίσθητα έργα τέχνης.

5. Γεμίστε πλήρως μια γωνία του δωματίου. Είναι κάπως αντιφατικό, αλλά εάν υπάρχει μια μικρή γωνία στο χώρο του σαλονιού μερικές φορές τοποθετώντας ένα αρκετά μεγάλο έπιπλο είναι πιθανό να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος. Ο λόγος? Ένας γωνιακός καναπές μεγάλων διαστάσεων (όπως αυτός της φωτογραφίας) είναι άνετος και μπορεί να φιλοξενήσει πολλά άτομα – και για το λόγο ότι είναι ένα και μόνο έπιπλο, δημιουργεί την εικόνα ότι ο χώρος είναι τακτοποιημένος. Ένας μοντέρνος γωνιακός καναπές με καθαρές, ευθείες γραμμές ταιριάζει καλύτερα σε ένα μικρό χώρο από ότι ένας χοντροκομμένος καναπές.

             
01. Γωνιακός καναπές Status. Επωφεληθείτε οικονομικά και ποιοτικά με τον γωνιακό καναπέ status Δείτε λεπτομέρειες εδώ 02. Τραπεζάκι σαλονιού με βοηθητικά. εξυπηρετεί τέλεια την καθημερινότητα σας! Δείτε λεπτομέρειες εδώ 03. Ύφασμα Fish 601. Υπέροχο ύφασμα με μοτίβο ψαριών

Διάταξη Επίπλων: Ένας γωνιακός καναπές τοποθετημένος στη γωνία, με ένα ζευγάρι δερμάτινα πτυσσόμενα σκαμπό δίπλα ώστε να σχηματίζεται μια παρεΐστικη γωνιά. Συμπληρώστε με μια μικρού μεγέθους πολυθρόνα εάν υπάρχει χώρος.Καθίσματα: Επτά ή οκτώ.


6. Διαλέξτε έναν μικρό καναπέ. Σε ορισμένους χώρους δεν είναι κατάλληλη επιλογή ένας μεγάλος καναπές. Δοκιμάστε ένα λιτό διθέσιο καναπέ ή αντί αυτού έναν λεπτοκαμωμένο καναπέ. Επιλέξτε έναν με καθαρές γραμμές, και εμφανή πόδια στήριξης προσδίδοντας έτσι ένα πιο αέρινο στυλ στο χώρο.

01. Διθέσιος καναπές Smart. Μια έξυπνη και ιδιαίτερη κατασκευή με ύφασμα αποσπώμενο, σε μικρότερη διάσταση με περισσότερο ωφέλιμο κάθισμα-στρώμα!! Δείτε λεπτομέρειες εδώ 02. Πολυθρόνα Magic Πολυθρόνα με ψηλή ανατομική πλάτη και όμορφο design με ρεκόρ προτιμήσεων! Δείτε λεπτομέρειες εδώ 

Διάταξη Επίπλων: Ένας μικρός καναπές μπορεί να τοποθετηθεί στο κέντρο του χώρου, αντικριστά από την τηλεόραση που έχει τοποθετηθεί στον τοίχο. Μια πολυθρόνα και ένα υφασμάτινο υποπόδιο (έτσι ώστε να μπορεί να μετατραπεί σε έξτρα κάθισμα) ολοκληρώνει το σύνολο. Καθίσματα:τρία ή τέσσερα.


7. Δοκιμάστε έναν καναπέ χωρίς πλάτη. Σε έναν ενιαίο χώρο, κάποιες φορές η καλύτερη θέση για να τοποθετηθεί ένας καναπές δεν είναι ο τοίχος αλλά το κέντρο του δωματίου. Εκτός και αν ο καναπές είναι αρκετά μικρός (δείτε προηγούμενη φωτογραφία), ένας καναπές στο κέντρο ενός μικρού δωματίου μπορεί πραγματικά να γεμίσει υπερβολικά το χώρο. Ένας καναπές χωρίς πλάτη είναι μια πολύ κομψή εναλλακτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο μεριές –εξαιρετικά λειτουργικό όταν υπάρχει περιορισμένες αριθμός καθισμάτων. Επιπλέον εάν θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε σε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο κάποια στιγμή, μπορεί να χρησιμεύσει ως διαχωριστικό μεταξύ δυο καθιστικών.

8. Προσθέστε φυτά στο χώρο. Όπως η ταπετσαρία και οι καθρέφτες, έτσι και τα φυτά είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να προσθέσουμε την αίσθηση του βάθους σε ένα μικρό σαλόνι. Η προσθήκη φυτών στο χώρο απαλύνει τις γωνίες και ξεγελάει το μάτι δίνοντας την αίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος από ότι είναι στην πραγματικότητα. Η τοποθέτηση φυτών στο χώρο δημιουργεί την εντύπωση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό όταν τα φυτά τοποθετηθούν σε γωνίες και δίπλα ή πίσω από καρέκλες και καναπέδες.

01. Καναπές ανάκλιντρο minimal. Μία παραλλαγή του καναπέ μας minimal σε ανάκλιντρο Δείτε λεπτομέρειες εδώ 02.Πολυθρόνα Αίγλη Μοναδικό σχέδιο που συνδυάζει απίθανα ξύλο και ύφασμα! Δείτε λεπτομέρειες εδώ 03.Έπιπλο TV Gold. Νέο σχέδιο επίπλου της σειράς Gold για την τηλεόραση σας σε σύγχρονο design και λειτουργικούς αποθηκευτικούς χώρους. Λακαριστό σε χρώμα λευκό! Δείτε λεπτομέρειες εδώ

Διάταξη επίπλων. Ένας καναπές χωρίς πλάτη βρίσκεται στο κέντρο του ενιαίου χώρου. Ένα ζευγάρι πολυθρόνες με ένα μικρό τραπέζι ανάμεσα μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από το παράθυρο απέναντι από τον καναπέ. Ένα μικρό βοηθητικό τραπεζάκι το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει και σαν επιπλέον κάθισμα, τοποθετείται δίπλα από τον καναπέ – έτσι κατά την διάρκεια μιας συγκέντρωσης, ο καναπές χωρίς πλάτη μπορεί να φιλοξενήσει δύο ανθρώπους σε κάθε πλευρά του. Καθίσματα: τέσσερα με πέντε.


9. Χρησιμοποιήστε πολυλειτουργικά έπιπλα. Σε ένα μικρό σαλόνι, κάθε έπιπλο θα πρέπει να εξυπηρετεί λειτουργικά τον χώρο. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τα υποπόδια ως τραπεζάκια σαλονιού ή ως επιπλέον καθίσματα, βοηθητικά τραπεζάκια που μπορούν να μετακινηθούν στο χώρο εάν χρειαστεί ή φορητά μικρά σκαμπό που εκτός από καθίσματα μπορούν να μετατραπούν σε τραπεζάκια.

01. Καναπές χωρίς μπράτσα Carrera. Μία παραλλαγή του καπιτονέ γωνιακού μας καναπέ carrera σε διθέσιο  Δείτε λεπτομέρειες εδώ 02.Υποπόδιο Carrera Υφασμάτινο καπιτονέ υποπόδιο, προσφέρει άνεση και λειτουργικότητα 03.Μικρό σκαμπό - τραπεζάκι. Τραπεζάκι βαμμένο με βερνίκι καφέ Δείτε λεπτομέρειες εδώ
 

Διάταξη Επίπλων:  Ένας κομψός, χωρίς μπράτσα καναπές τοποθετημένος λίγο πιο μακριά από τον τοίχο, δύο μεγάλα, χαμηλά υποπόδια που χρησιμεύουν ταυτόχρονα ως τραπεζάκια και καθίσματα. Καθίσματα: δύο εώς τέσσερα.


10. Εντοιχισμένοι αποθηκευτικοί χώροι. Αντί να έχετε πολλά και μικρά έπιπλα (μια βιβλιοθήκη εδώ, μια συρταριέρα λίγο πιο πέρα) που πιάνουν χώρο, αφιερώστε έναν ολόκληρο τοίχο για την αποθήκευση. Ένας τοίχος αποθήκευσης από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι μπορεί να διαμορφωθεί έτσι ώστε να περιέχει τα πάντα, από βιβλία μέχρι και τηλεόραση, στερεοφωνικό – ίσως ακόμα και ένα πτυσσόμενο γραφείο.

11. Κρύψτε τα επιπλέον καθίσματα.Σε πραγματικά μικρούς χώρους, μπορεί να μην είναι δυνατό να έχετε όσα καθίσματα θα θέλατε. Μια αποτελεσματική και λειτουργική λύση σε αυτό είναι αποθηκεύοντας μερικά πτυσσόμενα καρεκλάκια ή σκαμπό στην ντουλάπα (ή κάτω από το κρεβάτι), όπου θα μπορείτε εύκολα να τα χρησιμοποιήσετε όταν έρθουν οι καλεσμένοι σας.


01.Πολυθρόνα Αίγλη Μοναδικό σχέδιο που συνδυάζει απίθανα ξύλο και ύφασμα!  Δείτε λεπτομέρειες εδώ 02.Μπουφές Sky  λιτό σχεδιασμό με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους! Δείτε λεπτομέρειες εδώ

Διάταξη επίπλων: Ο εντοιχισμένος αποθηκευτικός χώρος έχει μια τηλεόραση σε κρυφό σημείο, ράφια για βιβλία και ντουλαπάκια. Ένας μικρός διθέσιος καναπές έχει τοποθετηθεί απέναντι. Μια μικρή άνετη καρέκλα βρίσκεται μπροστά από τον τοίχο του αποθηκευτικού χώρου, χωρίς όμως να εμποδίζει την δυνατότητα αποθήκευσης. Καθίσματα: τρία


12. Παραλείψτε τον καναπέ. Ποιος λέει ότι ένα σαλόνι πρέπει να έχει οπωσδήποτε καναπέ? Εάν ο χώρος είναι περιορισμένος, δοκιμάστε να βάλετε γύρω από ένα τραπεζάκι σαλονιού δύο ή τρείς πολυθρόνες. Για να προσθέσετε ευελιξία, μετατρέψτε σε τραπεζάκι σαλονιού ένα υποπόδιο, με ένα δίσκο για επιφάνεια, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κάθισμα, ή προσθέστε ένα πουφ ή σκαμνί στην όλη σύνθεση.


01.Πολυθρόνα King For Him Η πολυθρόνα μας King ζητήστε την με το ύφασμα Platin k-5 Δείτε λεπτομέρειες εδώ 02.Πολυθρόνα King For Her Η πολυθρόνα μας King με γυναικεία χάρη με το ύφασμα Platin k-6 Δείτε λεπτομέρειες εδώ
03.Μπουφές Sofa Μοναδικό σχέδιο μπουφέ με πρωτότυπες λεπτομέρειες που εντυπωσιάζει τους πάντες! Δείτε λεπτομέρειες εδώ

Διάταξη επίπλων: Τοποθετήστε ένα χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι σαλονιού στο κέντρο του δωματίου με δύο ή τρεις πολυθρόνες γύρω του