Ο ύπνος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της καλής, σωματικής και ψυχικής, υγείας του ανθρώπου. Πρόκειται για μια φυσική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, που βοηθάει την μνήμη, τη σκέψη καθώς και τις επιμέρους ζωτικές λειτουργίες.

Κάθε άνθρωπος είναι καλό να ξεκουράζεται 7-9 ώρες κάθε βράδυ προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει, σωματικά και πνευματικά, στην καθημερινότητα.

Ο ύπνος επηρεάζει την φυσική κατάσταση και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ έχει αντίκτυπο στη διάθεση, το άγχος και τη κοινωνική συμπεριφορά.  Ακόμα, αναζωογονεί τον οργανισμό, επηρεάζοντας μια σημαντική ουσία του ανθρώπινου σώματος, τη σεροτονίνη, που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της συναισθηματικής μας κατάστασης.

Στην αντίπερα όχθη, η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε πνευματική κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, καθώς και δυσκολίες μνήμης. Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη, δημιουργεί προβλήματα όρασης και μπορεί να προκαλέσει, στον ψυχισμό του ανθρώπου, από κυκλοθυμία μέχρι κατάθλιψη.

Με βάση όλα τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως ο ύπνος και πιο συγκεκριμένα ο καλός, ποιοτικός, ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και ευεξία μας. Για να μπορέσουμε λοιπόν να απολαύσουμε τον ύπνο χρειαζόμαστε τον κατάλληλο βοηθό, δηλαδή το στρώμα ύπνου.

Αν πολλές φορές ξυπνάτε με πονοκέφαλο, νιώθετε κόπωση -ενώ έχετε κοιμηθεί αρκετά- αισθάνεστε μυοσκελετικούς πόνους ή παρατήρετε πως έχετε εκνευρισμό, ένα από τα πράγματα που πρέπει να εξετάσετε είναι το στρώμα στο οποίο κοιμάστε.

Το στρώμα ύπνου είναι μια πολύ προσωπική αγορά, καθώς πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες και το γούστο του ανθρώπου που θα κοιμάται σε αυτό.


Υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός στρώματος:

Είδη στρώματος


1) Ορθοπεδικά
Τα ορθοπεδικά είναι στρώματα που αποτελούνται από συνδεδεμένα μεταξύ τους ελατήρια τα οποία υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Συνήθως, συνιστώνται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μέση, αλλά και σε παιδιά ή έφηβους που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη. Παρόλα αυτά αν υπάρχει κάποια πάθηση και επειδή κάθε περίπτωση διαφέρει, συμβουλευόμαστε το γιατρό μας προτού πραγματοποιήσουμε κάποια αγορά.
 
2) Ανατομικά
Τα ανατομικά είναι μαλακά στρώματα τα οποία δεν βουλιάζουν αλλά παίρνουν τη μορφή του σώματός μας. Είναι ιδανικά για ανθρώπους που κοιμούνται λίγες ώρες τη μέρα και θέλουν μέσα σ’ αυτόν το χρόνο να ξεκουράζονται πραγματικά.

3) Memory Foam
Τέλος, υπάρχουν τα στρώματα Memory Foam ή αλλιώς με αφρό μνήμης που διατηρούν το σώμα σε σωστή στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου και σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος.

Μη ξεχνάτε πως το είδος του στρώματος μπορεί να είναι συνδυασμός των παραπάνω κατηγοριών.

Σωματότυπος


Ένας βασικός κανόνας είναι πως το στρώμα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο σε εσάς και όχι το αντίθετο. Το στρώμα που θα επιλέξετε εξαρτάται από τον σωματότυπο, το ύψος και το βάρος σας. Το κρεβάτι πρέπει να σας προσφέρει στήριξη, να αγκαλιάζει το σώμα σας και να σας χαρίζει άνεση και ξεκούραση. Για παράδειγμα, ένας πιο βαρύς άνθρωπος χρειάζεται περισσότερη στήριξη, κάτι που σημαίνει πως ένα σκληρό στρώμα είναι ιδανική λύση. Αντίθετα ένας πιο ελαφρύς άνθρωπος θα ξεκουραστεί σωστά και σε πιο ανάλαφρο στρώμα.
Στάση Ύπνου


Αν κοιμάστε μπρούμυτα χρειάζεστε ένα σκληρό στρώμα που να στηρίζει την κοιλιά και την σπονδυλική στήλη. Αν κοιμάστε ανάσκελα χρειάζεστε ένα στρώμα που να στηρίζει τον αυχένα και την μέση. Τέλος, αν κοιμάστε στο πλάι, χρειάζεστε ένα ελαφρύ στρώμα που να υποστηρίζει τους ώμους.  

Θερμοκρασία Σώματος


Αν κατά τη διάρκεια του ύπνου ζεσταίνεστε, επιλέξτε ένα στρώμα με λάτεξ και ελατήρια που επιτρέπουν την δίοδο του αέρα. Αν πάλι κατά τη διάρκεια του ύπνου κρυώνετε, ένα στρώμα αφρού -που διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος- είναι η κατάλληλη επιλογή.

Δοκιμάστε για την σωστή επιλογή


Πριν αγοράσετε ένα στρώμα δοκιμάστε το! Ξαπλώστε επάνω του, αφιερώστε χρόνο, ξαπλώστε στην στάση κοιμάστε συνήθως το βράδυ, κλείστε τα μάτια και αφήστε τις αισθήσεις σας ελεύθερες. Στο κατάλληλο στρώμα θα αισθανθείτε αμέσως άνετα και ελεύθερα. Το στρώμα πρέπει να προσαρμόζεται στις καμπύλες του σώματος σας!


Διάρκεια ζωής στρώματος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέγιστο χρονικό όριο για τη χρήση ενός στρώματος τα είναι τα 8 χρόνια. Δεν αρκεί μόνο να αγοράσετε ένα καλό στρώμα, αλλά πρέπει να έχετε υπόψιν σας να το αντικαταστήσετε εγκαίρως ώστε να μην επηρεαστεί η ποιότητα του ύπνου σας.  
Στη SOFA πιστεύουμε στον καλό, ποιοτικό ύπνο και έχουμε στρώματα για κάθε ανάγκη και σωματότυπο. Μπορείτε να βρείτε στρώματα ανατομικά, ορθοπεδικά ή memory foam ελάτε σε μία από τις εκθέσεις μας να αποκτήσετε αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.