Μια μικρή αναζήτηση στη Google θα σας εμφανίσει εκατοντάδες αποτελέσματα, με άρθρα γεμάτα από κανόνες και οδηγίες που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθούμε όταν φτιάχνουμε το σπίτι μας ή όταν αποφασίζουμε να αλλάξουμε κάτι στη διακόσμηση. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι ή δε θα έπρεπε να είναι προς αυτή την κατεύθυνση. 


Τα άρθρα γύρω από τη διακόσμηση, όπως το παρόν, θα έπρεπε να έχουν σκοπό να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουν, να φωτίσουν δηλαδή το πεδίο του interior design που είναι τόσο ζωντανό και αχανές που συχνά μας μπερδεύει και όχι να μας περιορίσουν. 


Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικούς κανόνες που πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να ακούμε και να διαβάζουμε: 
Tα μικρά δωμάτια πρέπει να βάφονται λευκά 

Υπάρχει μία πολύ συχνή παρανόηση πως όταν ένα δωμάτιο είναι μικρό πρέπει να το βάφουμε λευκό ώστε να δείχνει μεγαλύτερο ή να κερδίζει φως από τους τοίχους. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα σκούρα χρώματα, ειδικά αν μπουν σε ένα μόνο τοίχο του δωματίου, δίνουν βάθος και κάνουν κάθε χώρο πιο ζεστό και φιλικό. Μάλιστα, πολλοί διακοσμητές συνιστούν πιο σκούρες αποχρώσεις στους πελάτες τους ακόμα και για τα υπνοδωμάτια! 


Όλα πρέπει να είναι σεταρισμένα 

Σίγουρα είναι πολύ βολικό να αγοράσουμε ένα σετ επίπλων, για κάποιο δωμάτιο του σπιτιού, όμως αυτό δε συμβαίνει πάντα, καθώς έχουμε έπιπλα από προηγούμενα σπίτια, οικογενειακά κειμήλια και ούτω καθεξής. Τα διαφορετικά χρώματα και σχέδια, καθώς κι ο συνδυασμός παλιών με νέα έπιπλα δημιουργεί ένα μοναδικό αποτέλεσμα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα υλικά, δηλαδή το ξύλο ή το μέταλλο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει όλες οι ξύλινες επιφάνειες του σπιτιού να είναι στην ίδια απόχρωση ή αντίστοιχα όλες οι μεταλλικές επιφάνειες να είναι από το ίδιο υλικό. Ωραία τα σετ επίπλων, αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε τους συνδυασμούς! 


Δεν πρέπει να μπλέκουμε σχέδια 

Σε συνέχεια του από πάνω, ο συνδυασμός διαφορετικών σχεδίων και χρωμάτων είναι κάτι που εμείς λατρεύουμε και αν διαβάζετε τα άρθρα στο blog μας σίγουρα θα έχετε δει αντίστοιχες αναφορές. Φυσικά δε μιλάμε για υπερβολές, η ισορροπία σε κάθε χώρο του σπιτιού μας είναι απαραίτητη, όμως ποιος είπε πως το ριγέ δεν πάει με το καρό και το δέρμα με τις ψάθινες υφάνσεις; Ο συνδυασμός σχεδίων, όπως και υλικών, δίνουν βάθος στη διακόσμηση κάθε σπιτιού και δημιουργούν μια ασύγκριτη αίσθηση. 
Η διακόσμηση πρέπει να ακολουθεί τα trends

Όχι! Το σπίτι μας είναι καθρέφτης της προσωπικότητάς μας, του χαρακτήρα και της ζωής που θέλουμε να κάνουμε. Δε χρειάζεται να ακολουθούμε κανένα trend. Το μόνο που οφείλουμε να ακολουθούμε είναι αυτό που ορίζει το προσωπικό μας γούστο, το budget μας και η αισθητική που θέλουμε να έχει ο χώρος στον οποίο περνάμε τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Αν φυσικά μπορούμε να ανανεώνουμε το σπίτι μας, ακόμα και με την πιο μικρή παρέμβαση, ώστε να εντάξουμε κάποιο trend δεν υπάρχει κανένα θέμα, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικό. Εξάλλου το φινετσάτο και ποιοτικό είναι πάντοτε στη μόδα. Οι κανόνες υπάρχουν για να τους σπάμε! Μη φοβάστε να τολμήσετε, αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας, δημιουργήστε το σπίτι σας όπως ακριβώς το ονειρεύεστε και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει και θα κάνει το σπίτι σας πραγματικά ξεχωριστό!