Στη διακόσμηση υπάρχουν αρκετές παροδικές μόδες, που γρήγορα τις ξεχνάμε, ενώ άλλες τάσεις και ιδέες όσα χρόνια και αν περάσουν δεν τις βαριόμαστε ποτέ καθώς βρίσκουμε νέους τρόπους να τις δούμε εκ νέου και να τις προσεγγίσουμε ξανά. 


Τη δεκαετία του ’90 και στις αρχές του 2000, ο interior κόσμος, και όχι μόνο, είχε πάθει πραγματική εμμονή με τη φιλοσοφία Feng Shui και τον τρόπο που διακόσμησης των σπιτιών που αυτή ορίζει. Περιοδικά, βιβλία και ειδικοί ανέλυαν τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία πέρασε γρήγορα στην pop κουλτούρα και έγινε σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης δεκαετίας. 


Η εποχή άλλαξε, η minimal διακόσμηση πραγματικά κατέκτησε τον κόσμο, όμως το Feng Shui, διαρκώς επανεφευρίσκει τον εαυτό του και κάνει δυνατές επιστροφές ανά διαστήματα. Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, αν μπείτε σε μεγάλα ειδησεογραφικά του εξωτερικού θα δείτε διάφορες αναφορές στη συγκεκριμένη φιλοσοφία και διαμόρφωση του χώρου.


Με τον όρο Feng Shui περιγράφεται η τοποθέτηση αντικειμένων με τέτοιο τρόπο που ευνοείται η καλή ενέργεια. Στην αρχαιότητα, σύμφωνα με τη Wikipedia, ωστόσο, είχε σκοπό την εύρεση οικοπέδων που είχαν καλή ενέργεια προκειμένου σε αυτά να χτιστούν πόλεις. 


Στα κινεζικά Feng Shui σημαίνει αέρας και νερό και το όνομα αυτό δόθηκε από τα δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός οικοπέδου, δηλαδή τον αέρα (επηρεάζεται από τα δάση ή τα βουνά κτλ) και το νερό (ποτάμια, λίμνες κτλ). 


Ο σύγχρονος ορισμός του Feng Shui έχει ένα κοινό με την αρχαία αντίληψή του, αφού μοιράζονται την ίδια βάση, την ενέργεια που λέγεται «τσι» η οποία βρίσκεται στα πάντα. Τη συγκεκριμένη ενέργεια μπορείς να την πάρει από τα πέντε βασικά στοιχεία της φύσης, δηλαδή τα νερό, φωτιά, ξύλο, μέταλλο και γη. Τα στοιχειά αυτά αλληλεπιδρούν και δημιουργούν μια συγκεκριμένη ενέργεια η οποία σχετίζεται και επηρεάζει τον άνθρωπο. 


Κατά την αρχαία Κινέζικη ιατρική, όλες οι ασθένειες προέρχονται από την έλλειψη αρμονίας στο ανθρώπινο τσι, αφού κάθε ζωτικό όργανο αντιστοιχεί σε κάποιο από τα πέντε φυσικά στοιχεία τσι. Το γιατρικό για κάθε ασθένεια μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη τροφή, η μετακίνηση αντικειμένων ώστε να έχουν τη σωστή ενέργεια και η μετακίνηση σε περιοχή με ισορροπημένη ενέργεια. Εκτός από την υγεία, η ενέργεια κάθε χώρου, επηρεάζει την ψυχολογία μας και όλους τους βασικούς τομείς της ζωής μας, όπως η ερωτική ζωή και τα επαγγελματικά. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψιν σας, είναι πως το Feng Shui, είναι μια πολύ σύνθετη και πολύπλοκη φιλοσοφία η οποία στους ανθρώπους του δυτικού κόσμου δεν είναι και εντελώς κατανοητή. Αν όμως θέλετε να εφαρμόστε το Feng Shui στο σπίτι σας ώστε να του φέρετε ενεργειακή ισορροπία, χωρίς όμως να εμβαθύνετε τόσο πολύ, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε.


  • Μια βασική αρχή του Feng Shui ορίζει πως ένας χώρος πρεπει να είναι καθαρός και φροντισμένος. Όσα πράγματα δε χρησιμοποιείτε και απλώς δημιουργούν φασαρία πρέπει να φύγουν. Παράλληλα βρείτε για όλα τα αντικείμενα τη θέση τους, ώστε να μη δημιουργείται φασαρία και διατηρήστε το σπίτι σας καθαρό. 
  • Οι καθρέφτες είναι πολύ σημαντικοί όταν φτιάχνουμε το σπίτι μας με βάση το Feng Shui, καθώς ό,τι «βλέπουν» το πολλαπλασιάζουν. Σύμφωνα με τους κανόνες σε όποιο δωμάτιο και να επιλέξετε να τοποθετήσετε καθρέφτη θα πρέπει να προσέξετε τον τοίχο που θα τους κρεμάσετε ώστε να είναι σε κατάλληλο ενεργειακό σημείο. Για παράδειγμα αν βάλετε στο υπνοδωμάτιο δεν πρέπει να είναι ακριβώς απέναντι από μπαλκονόπορτα ή παράθυρο.
  • Στο σαλόνι ο καναπές δεν πρέπει να εμποδίζει το οπτικό πεδίο της πόρτας ή των παραθύρων αλλά να ακουμπάει σε τοίχο και να μη βρίσκετε κάθετα ή παράλληλα με την κεντρικό είσοδο του σπιτιού.
  • Σημαντικό στοιχείο του Feng Shui είναι τα μικρά προσωπικά αντικείμενα, όπως οι οικογενειακές ή προσωπικές φωτογραφίες που πρέπει να τοποθετηθούν νοτιοδυτικό τοίχο. 
  • Ένα πολύ κλασικό στοιχείο είναι τα σιντριβάνια εσωτερικών χώρων, που πρέπει να τοποθετούνται στην είσοδο του σπιτιού καθώς προσελκύουν θετική ενέργεια, ευημερία και πλούτο. Το νερό είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για ενεργειακή ισορροπία εξ ου και βρίσκεται ψηλά στους κανόνες του Feng Shui. 
  • Σημαντικοί είναι κι οι κρύσταλλοι στην ανατολική φιλοσοφία ζωής και φυσικά στο Feng Shui, αφού κάθε κρύσταλλος έχει τη δική του ενέργεια και ιδιότητες και μπορεί να συμβάλλει στην καλή τύχη, να λειτουργήσει ως φυλαχτό ή να απομακρύνει κάθε αρνητική σκέψη. 
  • Το φως, σύμφωνα με το Feng Shui, παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική ενέργεια ενός χώρου γι’ αυτό κάθε δωμάτιο πρέπει να είναι φωτεινό. Αντίστοιχα, σημαντικός είναι ο αέρας που επηρεάζει την ενέργεια ενός χώρου και πρέπει να είναι καθαρός και να ανανεώνεται τακτικά. 
  • Αποφύγετε τα αποξηραμένα λουλούδια στο χώρο σας καθώς μόνο κακή ενέργεια φέρνουν. Αντίθετα προτιμήστε φρέσκες γλάστρες, φυλλώδη φυτά και φρέσκα λουλούδια. 
  • Σύμφωνα με το Feng Shui στο υπνοδωμάτιο δεν πρέπει να υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές όπως τηλεόραση ή ραδιόφωνο. 
  • Τέλος, σύμφωνα με τους κανόνες διακόσμησης που ορίζει το Feng Shui, κάθε χρώμα έχει τη δική του ενέργεια και επηρεάζει αντίστοιχα πεδία γι’ αυτό η επιλογή σε χρώματα για τους τοίχους ή αντικείμενα δεν πρέπει να γίνεται τυχαία. Για παράδειγμα, το πράσινο συμβολίζει την έμπνευση, την περιπέτεια και την αύξηση. Το λευκό εκφράζει την αθωότητα και προσφέρει δημιουργική έμπνευση. Το μπλε συμβολίζει το στοιχείο του νερού, που όπως είπαμε είναι εξαιρετικά σημαντικό, φέρνει γαλήνη και ανανέωση σε ένα χώρο.