Το σπίτι δεν είναι πλέον μόνο το μέρος που επιστρέφουμε να ξεκουραστούμε. Η πανδημία Covid-19, εκτός από τα αρνητικά της, άλλαξε εντελώς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την κατοικία μας αφού πλέον την χρησιμοποιούμε ως γραφείο, γυμναστήριο, τάξη, χώρο διασκέδασης και πολλά ακόμα. Αυτό έδωσε νέα πνοή στην ιδέα του σπιτιού.

Καθημερινά γίνονται δεκάδες δραστηριότητες κάτω από την ίδια στέγη, και τόσο οι μονοκατοικίες, όσο και τα διαμερίσματα έχουν υιοθετήσει πιο πρακτικές και λειτουργικές λύσεις διαμόρφωσης του κάθε χώρου με αφετηρία την πολυχρηστικότητα, την άνεση και την ασφάλεια.


Αυτές οι αλλαγές, ίσως να μην είναι και τόσο προσωρινές αλλά να διαφοροποιήσουν εντελώς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε, διαμορφώνουμε και τελικά ζούμε το σπίτι μας.

Διαβάστε παρακάτω εκείνα που ο covid-19 άλλαξε στο interior design έως τώρα:


1. Η σημασία της εισόδου


Σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία, η είσοδος ενός σπιτιού έχει μετατραπεί εντελώς, αφού μόλις επιστρέφουμε σπίτι πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια μας, να αφήνουμε ό,τι σακούλες κουβαλάμε από έξω και να βγάζουμε τα ρούχα μας, ώστε να πλυθούμε άμεσα και να είμαστε ασφαλείς πριν μπορέσουμε να μπούμε στο σπίτι μας. Πρακτικά έπιπλα, κρεμάστρες ή καρέκλες βοηθούν πολύ την όλη διαδικασία. Εδώ μπορείτε να δείτε έπιπλα και τρόπους για να δημιουργήσετε μια όμορφη είσοδο σπιτιού.2. Γραφείο Σπιτιού


Για πολλούς η εργασία εξ αποστάσεως είχε ως αποτέλεσμα σαλόνια, κρεβατοκάμαρες και υπόγεια να μεταμορφωθούν προσωρινά σε γραφεία σπιτιού. Στο άμεσο μέλλον, μεγάλο μέρος του κόσμου θα διαμορφώσει ξεχωριστούς χώρους σε γραφεία προκείμενου να μπορεί να δουλέψει από το σπίτι σε μόνιμη βάση, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν αυτό τον τρόπο εργασίας. Ένας χώρος που είναι σχεδιασμένος για γραφείο προσφέρει τη δυνατότητα απομόνωσης και συγκέντρωσης που αυξάνει την παραγωτικότητα και φέρνει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.3. Πράσινο Παντού


Κατά την διάρκεια της καραντίνας, οι άνθρωποι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, απέκτησαν νέες συνήθειες όπως η κηπουρική. Τα μπαλκόνια, οι αυλές και οι εσωτερικοί χώροι γέμισαν γλάστρες και λουλούδια τα οποία ομορφαίνουν ένα σπίτι και μας δίνουν μια δημιουργική ασχολία που ηρεμεί την ψυχή μας και διώχνει κάθε άγχος. Το πράσινο, μέσα στο σπίτι, χαρίζει μια νότα εξοχής, ενώ στους εξωτερικούς χώρους αναδεικνύει την αρχιτεκτονική του σπιτιού και δίνει χρώμα στην πόλη.


4. Κουζίνες με εργονομία


Όπως και με την κηπουρική, έτσι η διάθεση για πειραματισμούς με γεύσεις και παρασκευές ανέδειξαν την μαγειρική σε δημιουργική ενασχόληση και όχι σε κάτι μονότονο και αναγκαστικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ζήτηση για πιο πρακτικές και άνετες κουζίνες όπου μπορεί μια οικογένεια ή ένα ζευγάρι να περάσει ώρες δημιουργικές. Επιπλέον, με την καραντίνα, αναδείχτηκε και η ανάγκη για αποθηκευτικούς χώρους και καλύτερο προγραμματισμό των αγορών μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.


5. Χώρος διασκέδασης


Οι εβδομάδες απομόνωσης έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη ενός ασφαλούς χώρου που λειτουργεί και ως μέρος διασκέδασης. Οι αυλές, τα μπαλκόνια και τα σαλόνια με μικρές έξτρα πινελιές, όπως για παράδειγμα καλύτερη τηλεόραση, ηχοσύστημα ή μπαρ που μπορούν να μετατρέψουν εύκολα κάθε σπίτι σε σημείο διασκέδασης και χαλάρωσης. Η σύσταση για αποφυγή συνωστισμού έχει δώσει ζωή στα σπίτια, με τα τραπέζια και τα μικρά πάρτι να έχουν γίνει το απόλυτο είδος διασκέδασης για κάθε παρεά.


6. Καταναλωτικές συνήθειες


Τέλος, η κρίση που δημιούργησε ο covid-19, ανέδειξε καινούργιες καταναλωτικές τάσεις που μπορεί ακόμα να διαμορφώνονται, αλλά θα τις συναντούμε πολύ συχνά στο άμεσο μέλλον. Για παράδειγμα οι επιφάνειες κουζίνας και μπάνιου, που είναι πιο ασφαλείς και πιο εύκολες στο καθάρισμα είναι εκείνες που οι άνθρωποι θα προτιμούν. Επίσης, η ανάγκη για υλικά, έπιπλα και σπίτια που είναι eco-friendly είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού αν κάτι μας έμαθε όλη αυτή η περιπέτεια που ζούμε είναι να σεβόμαστε τον πλανήτη, την χλωρίδα και την πανίδα του. Τέλος, επειδή το σπίτι έγινε πάλι ο χώρος που περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας, όλο και πιο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ποιοτικά, υψηλού σχεδιασμού έπιπλα, τα οποία θα ομορφύνουν την καθημερινότητα και θα γίνουν κομμάτι της ζωής ενός σπιτιού.