Τα καινούργια είδη και οι νέες τάσεις διακόσμησης που ξεπηδούν δε σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν και να μάς δίνουν τροφή για σκέψη και δημιουργικές εξερευνήσεις. Το σπίτι μας άλλωστε είναι ένας τόπος χαράς και χαλάρωσης και τι πιο ωραίο απ’ το να κάνουμε παρεμβάσεις που ανανεώνουν το χώρο και κατ’ επέκταση και τη διάθεσή μας! 


Κάποτε αρκούσε ένα μεγάλο περιοδικό προκειμένου να αναδειχθεί ένα νέο στιλ στο design ή να επιστρέψει μια μόδα. Πλέον τις τάσεις επηρεάζουν και τα social media, οι ίδιοι οι χρήστες τους δηλαδή, από τα οποία συχνά γεννιούνται ρεύματα που παρουσιάζουν συχνά εξαιρετικό ενδιαφέρον. 


Η πανδημία, έφερε πολλές αλλαγές, σε όλο τον πλανήτη, στην καθημερινότητά και φυσικά επηρέασε τα σπίτια μας και τον τρόπο που ζούμε μέσα σε αυτά. Μέσα στις ασταμάτητες καραντίνες λοιπόν, ξεπήδησε από το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Tik Tok, μια καινούργια μόδα διακόσμησης και αισθητικής, το «Cluttercore», που πλέον συναντάμε όλο και πιο συχνά, τόσο σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Instagram, όσο και σε μέσα που ασχολούνται με το interior design. 
Το «Cluttercore» προέρχεται από τη λέξη clutter που αυτολεξεί σημαίνει αταξία και ως συνθήκη πρεσβεύει το δημιουργικό χάος. Εν αντιθέσει με την Ιαπωνική και Σκανδιναβική κουλτούρα που επιτάσσει καθαρές γραμμές, αυστηρό ύφος και ελάχιστα, προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα το Cluttercore είναι η χαρά των παραγεμισμένων δωματίων, της χαριτωμένης αταξίας και της επιμελώς ατημέλητης διάθεσης! 


Το Cluttercore, θα ήταν ο εφιάλτης της Μαρί Κόντο, αφού το κομψό χάος του περιλαμβάνει πολλά διακοσμητικά στοιχεία, συχνά όχι τόσο απαραίτητα, όπως κάδρα, κηροπήγια, καλάθια, ενθύμια, vintage αντικείμενα και ό,τι άλλο μπορεί να δώσει χαρακτήρα και βάθος σε ένα δωμάτιο. Θα λέγαμε κοινώς πως αυτή η τάση είναι η απάντηση στο μινιμαλισμό. 


To συγκεκριμένο trend είναι η απόλυτη χαρά για τους δημιουργικούς ανθρώπους αφού μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναφορών μπορούν εύκολα να προκύψουν καινούργιες ιδέες!  


Ως μια μαξιμαλιστική τάση, στο Cluttercore, δε χρειάζεται να θέσουμε περιορισμούς στις  αποχρώσεις. Επιλέγουμε διαφορετικά χρώματα σε ταπετσαρίες, τοίχους και υφάσματα. Με φαινομενικά αντίθετα χρώματα και σχέδια δημιουργείται ένα αποτέλεσμα χαλαρό, όμορφο αλλά κι έντονο στο μάτι. 


Μία σημαντική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε Cluttercore ύφος, δεν πετάμε πράγματα εδώ κι εκεί απλώς για να υπάρχει «ακαταστασία».  Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον δημιουργικό, άνετο, φιλικό προς τον επισκέπτη. Ένα μέρος που θα χαρακτηρίζεται από χαλαρή διάθεση και θα είναι γεμάτο με πολλές ιστορίες να αφηγηθεί. 


Σύμφωνα με χρήστες του Τwitter, το Cluttercore είναι αγχωτικό αφού περιλαμβάνει πολλά αντικείμενα, όπως παλιά περιοδικά, βιβλία, διακοσμητικά αντικείμενα, τοίχους γεμάτους κάδρα και λουλούδια αποξηραμένα ή φρέσκα να ολοκληρώνουν το σύνολο. Αυτό ως συνθήκη για εκείνους που θέλουν τακτοποιημένους, καθαρούς χώρους μπορεί πράγματι να αποτελέσει πηγή άγχους. 


Αντιθέτως, όσοι θέλουν να ζουν σε σπίτια γεμάτα αντικείμενα, που θυμίζουν οικογενειακές εστίες στις οποίες συναντιούνται πολλοί, ετερόκλητοι κόσμοι και μέσα τους φιλοξενούνται αναμνήσεις πολλών χρόνων, τότε το Cluttercore φαντάζει μια ιδανική επιλογή. Για να δημιουργήσετε το Cluttercore χρειάζεστε δόσεις υπερβολής σε κάθε διακοσμητική πινελιά, φαντασία που οργιάζει και συμφιλίωση με λιγότερο άδειους χώρους.